broodje met aardbeienjam en hele aardbeien

Suikerarme jam

De Belgische Katrien Hoebers, alias Madam Confituur, is verzot op alles wat in potjes past. In haar vrije tijd doet ze niets liever dan jam, of op z’n Belgisch gezegd confituur, maken. Ze schreef een gedegen boek vol met haar succesrecepten. Uit deze uitgave koos Landleven haar tips en trucs voor jam zonder suiker.

Madam Confituur vertelt: "Ik ga eerlijk zijn: ik eet confituur mét suiker. Dat is een beetje mijn persoonlijke keuze. Net zoals ik ook geen light-producten eet, ga ik ook niet voor suikervrije of vetarme producten. Je mag mijn winkelkar checken. Gelukkig geloof ik in het 'met mate'-principe, anders zou je me kunnen rollen, vrees ik. Maar, er zijn natuurlijk ook confituurliefhebbers die moeten oppassen met suiker. Ik vind dat zij recht hebben op een potje suikerarme jam waar zij ronduit van kunnen genieten! De ingrediënten zijn wat moeilijker verkrijgbaar en het koken vraagt iets meer moeite, maar het kán."

Confituurliefhebbers die moeten oppassen met suiker hebben ook recht op suikerarme jam!

Tips

Suiker in de jam zorgt ervoor dat de jam beter te bewaren is. Laat u de suiker weg? Houd dan deze tips van Madam Confituur in de gaten:

  • Werk nóg schoner dan normaal.
  • Giet de jam zo heet mogelijk in de potjes en sluit ze onmiddellijk af. Voor alle veiligheid kunt u de potten zodra ze dicht zijn ook nog even wecken of in een pan met heet water zetten.
  • Gebruik kleine potjes; deze zijn sneller op. Zodra een pot suikerarme jam geopend is, is deze nog maar vier dagen houdbaar in de koelkast.
  • Suiker zorgt ook voor stolling. Gebruik Pec Plus of agar agar om de jam dikker te maken.
  • Suikervervangers zijn te krijgen bij grote supermarkten, natuurvoedingswinkels of online.

Leidraad voor het toevoegen van suikervervangers

Per kilo fruit:
Honing 250 g
Agavesiroop 250 tot 375 g
Ahornsiroop 250 tot 375 g
Diksappen 600 ml
Kokosbloesemsuiker 125 g
Tagatesse 250 g
Stevia – lees altijd de verpakking na!
Steviapoeder (Pure Via) 50 g
Stevia kristalkorrels (Pure Via) 170 tot 250 g
Zùsto 500 g

Let wel: gebruik altijd Pec Plus of agar agar om de jam dik te maken. Laat u dit achterwege, dan zal de jam meestal vloeibaar blijven.