Kandeel

Kandeel

In de zeventiende eeuw waren het de welgestelde moeders die in het kraambed kandeel, bereid met peperdure specerijen, kregen als versterkende drank. Maar al snel werd het gewoonte om ook de kraamvisite op kandeel te trakteren.

Dit heb je nodig:

1 fles witte wijn
½ citroen
3 kruidnagels
1 kaneelstokje
100 g suiker
8 eidooiers

Zo ga je te werk:

Giet 1 deciliter van de wijn in een steelpannetje.
Voeg de schil van een halve, schoongeboende citroen toe, samen met de kruidnagels en het kaneelstokje. Laat dit een half uurtje zachtjes trekken.
Splits de eieren en klop de eidooiers (in een andere pan) op met de suiker tot ze bleek en lobbig zijn.
Zeef de verwarmde wijn en klop dit door het eimengsel.
Zet de pan met het eimengsel in een grotere pan met warm, niet kokend water.
Voeg de rest van de wijn langzaam toe en verwarm de kandeel au bain-marie al roerend nog vijf tot tien minuten.

De kandeel dikt licht in tot een romige likeur. Kandeel is zowel lauwwarm als koud te serveren. Bewaar het in de koelkast.

Tip: Gebruik de overgebleven eiwitten voor het maken van meringue.

Bekijk onze shop tips
Royal Delft mok Royal Delft mok € 24,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Elias theemuts Elias theemuts € 18,00

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Royal Delft pot Royal Delft pot € 23,50

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Special Zoet Special Zoet € 7,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu