Ouders zijn bosbessen aan het plukken met hun kinderen

Tips voor bosbessen plukken

Met het hele gezin bosbessen plukken is een leuk én nuttig uitje. Kinderen hebben plezier aan het plukken en leren daarnaast dat er heel wat lekkers groeit in de natuur. Culinair redacteur Klaske Bakker gaat deze zomer met haar gezin op pad. Lees hier haar pluktips en lekkere recepten.

Bosbessentips

  • De eerste pluk vindt normaliter plaats in juni en de tweede pluk in augustus-september.
  • Pluk met respect voor de natuur: pluk slechts wat je nodig hebt voor eigen consumptie en beschadig geen plantjes.
  • Er wordt gezegd dat in de grensgebieden van Groningen en Zuid-Limburg vossen rondlopen die mogelijk de vossenlintworm kunnen overbrengen. Een besmetting komt zeer zelden voor, maar als je het zekere voor het onzekere wilt nemen eet je de bosbessen liever niet rauw. Was de bessen goed of verhit de vruchtjes voor consumptie om een mogelijke besmetting te voorkomen.
  • Verwar bosbessen niet met blauwe bessen, die in de winkels liggen en soms bosbessen worden genoemd. Echte bosbessen zijn klein en paars van binnen. Blauwe bessen zijn groter en wit van binnen. Je kunt in deze recepten bosbessen wel vervangen door blauwe bessen.
  • In het boek Wild Plukken van Peter Kouwenhoven en Barbara Peters (ISBN 978 90 5011 478 3) vind je een schat aan informatie over het plukken van wilde vruchten, mét handige wildplukkaart om mee te nemen.
  • Ook het boek Bes boven bes van Ria Loohuizen (ISBN 978 90 5956 452 7) is een aanrader.

Na je oogst kun je de bosbessen gaan verwerken in heerlijke recepten:
bagels met roomkaas en bosbessen-limoenjam,
bosbessenmuffins
bosbessenchutney.
bosbessengelei.
cheesecake met bosbessen.