Tips voor de tomatenoogst

Tips voor de tomatenoogst

In de loop van elke zomer is het onvermijdelijk: de tomatenoogst groeit je boven het hoofd. Culinair redacteur Klaske Bakker weet er wel raad mee. Ze roostert de tomaten in de oven, maakt er saus van en bewaart deze tot in de koude wintermaanden.

Verse tomatensaus in een weckpotje.

Klaske Bakker: "Dit is een van mijn persoonlijke favoriete recepten: zomerse tomatensaus. Hoewel je niet echt van een 'recept' kunt spreken. Ik maak mijn tomatensaus namelijk elke keer op een andere manier; het is maar net wat ik voor handen heb. Wat extra verse kruiden erbij, net wat andere groentes of een extra teen knoflook, of twee. Het kan allemaal! Ik geef je hier het basisrecept, met daarbij de variaties."

naar recept

Wat te doen met de saus?

  • gebruik hem als pastasaus
  • maak er tomatensoep van (dan verwijder ik wél de pitjes en schilletjes).
  • gebruik de saus als basis voor stoofgerechten en curry's.
  • als je de saus wat inkookt is het 'tomatenprutje' ook heerlijk als dip of als beleg op sneetjes geroosterd stokbrood.

Bewaartips

Je kunt de saus prima in de vriezer bewaren in een stevig diepvrieszakje of -doosje. Hartje winter haalt u dan een heerlijke portie zomerse, zelfgemaakte saus uit de vriezer.

Wecken kan ook erg goed. Giet de saus in brandschone weckpotten, sluit de potten zoals gebruikelijk af met ringen, deksels en klemmen en weck de saus dertig minuten op 90 graden.