Zelfmaakcadeau karamelcakejes in een weckpot

Zelfmaakcadeau karamelcakejes in een weckpot

In december hebben veel mensen het druk met alle feestelijkheden. Toch is het leuk om een zelfgemaakt presentje te geven aan vrienden, familie of geliefden. Maak daarom een van deze culinaire cadeautjes: je kan ze prima enkele weken bewaren tot het ‘moment suprême’. Vul een mooie glazen pot met laagjes suiker, bloem, chocolade en karamelblokjes. Schrijf het recept op een mooi briefje erbij en je (schoon)moeder kan zelf de heerlijkste karamelcakejes bakken!

Dit heb je nodig:

  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram chocoladestukjes
  • 125 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • 80 gram grofgehakte walnoten
  • 100 gram in kleine stukjes gesneden zachte karamel fudge (Lonka)
  • jamtrechter om de pot te vullen
  • juslepel

Zo ga je te werk:

Was een mooie glazen pot en droog hem goed. Vul de pot met de volgende ingrediënten in laagjes: basterdsuiker, chocoladestukjes, bloem,bakpoeder, zout, walnoten en karamel fudge.

Tip: gebruik een jamtrechter om de pot te vullen en maak ieder laagje mooi vlak met behulp van een juslepel.

Schrijf op een briefje de bijbehorende bakinstructies:
Meng in een grote kom 125 gram zachte boter, 2 eieren en 1 theelepel vanille-extract. Voeg de inhoud van deze pot toe en roer door het mengsel. Giet het beslag in een met bakpapier beklede vierkante bakvorm en bak de plaatcake in een op 175 graden voorverwarmde oven in 25 tot 30 minuten goudbruin. Laat goed afkoelen voordat je de cake in stukjes snijdt.

Andere culinaire zelfmaakcadeautjes

Weckpotje zelfgemaakte mosterd met cadeaulint eromheen.

Zelfgemaakte mosterd

Een recept waarbij je volop kunt variëren: voeg andere kruiden toe (nootmuskaat, gemalen kruidnagel, dille), gebruik een andere azijn (dragon- of frambozenazijn) of vervang de suiker eens door honing. Zo maak je een echt persoonlijke mosterd.

naar het artikel

Jam in een kerstig potje met kaneel ernaast,

Kerstjam

Deze pruimenjam is op smaak gemaakt met heerlijke kerstachtige kruiden als kaneel en kardemom. Geef eens een potje jam uit jouw voorraad cadeau.

naar het artikel

Flesje olie met chili-vlokken.

Pittige olie

Een ander leuk zelfmaakcadeau is een fles pittige olie met chilivlokken. Ideaal voor keukenprinsen en -prinsessen.

naar het artikel


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.