Kersenclafoutis in een schaal bestrooid met veel poedersuiker

Kersenclafoutis

Kersenbomen laten zich niet dwingen of haasten. Daarom vormen hun dieprode vruchtjes een van de weinige nog echt seizoensgebonden fruitsoorten. Profiteer van de kersentijd zodra die aanbreekt en probeer deze clafoutis.
Bereidingstijd: 45 min.

Dit heb je nodig

  • 350 g kersen, zonder steeltjes en eventueel ontpit
  • 50 g bloem
  • 50 g amandelmeel
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 2 dl volle melk
  • 1,25 dl slagroom
  • 30 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ½ citroen geraspt
  • beetje boter, om in te vetten
  • beetje poedersuiker, ter garnering

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Vet een aardewerken schaal in met wat boter.
  3. Verdeel de gewassen kersen over de schaal.
  4. Zeef de bloem, het amandelmeel en het zout boven een kom.
  5. Klop er met een garde een voor een de eieren door en vervolgens de melk en de room.
  6. Zorg dat er geen klontjes meer in zitten.
  7. Roer als laatste de suikers en de citroenrasp door het beslag.
  8. Giet het mengsel over de kersen en bak de clafoutis een half uur tot hij mooi lichtbruin is. Bestrooi dit nagerecht met poedersuiker en serveer het lauwwarm.
Tip: amandelmeel is verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels of biologische supermarkten. Je kunt het ook zelf maken door blanke amandelen in een keukenmachine fijn te malen. Als alternatief kun je het vervangen door gewone bloem. I.p.v. 50 g gebruik dan 100 g bloem.

Landleven almanak 2023

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,50.