Hollandse wafels op een bord met veel poedersuiker

Wafels

De Hollandse wafelbakkers waren vroeger beroemd in Europa. Met grote gietijzeren wafelijzers trokken zij langs grote steden, waar ze hun wafels bakten op kermissen, feesten en in de Middeleeuwen zelfs in tenten bij de kerken.
Bereidingstijd: 30 min.

Zo ga je te werk

  • 350 g tarwe-roggemeel
  • 1 zakje bakpoeder
  • 250 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 mespunt zout
  • ½ vanillestokje
  • 1 dl room
  • 2 dl lauwe melk
  • 50 gr poedersuiker ter garnering

  1. Meng het meel in een kom met het bakpoeder, de suiker, het ei, het zout en het uitgeschraapte merg van het halve vanillestokje.
  2. Roer er scheutje voor scheutje de room en de melk door, zodat er een glad beslag ontstaat.
  3. Laat het beslag tien minuten rusten.
  4. Roer daarna alles nog even goed door met een garde.
  5. Verwarm het wafelijzer voor, vet het in en schep er ongeveer een sauslepel vol beslag in.
  6. Bak de wafels 1 á 2 minuten tot ze goudbruin zijn.
  7. Serveer de wafels warm of koud en bestrooi met poedersuiker ter garnering.
Als variant kun je een scheutje rum door het beslag roeren.

Landleven Winter 2023

Kom genieten op Landleven Winter op 8, 9 en 10 december 2023 in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Het warmste en gezelligste evenement van het jaar dat je niet wilt missen!

Bestel kaarten