Smout
Smout is een ouderwetse naam voor reuzel. Vroeger werd het gebruikt op brood en om in te bakken. Smoutappels zijn zoete appels, gebakken of gefrituurd in reuzel. Een lezer van Landleven zocht recepten daarvoor. In feite is dat dus een kwestie van reuzel kopen bij een ambachtelijke slager en daar schijfjes appel in bakken.
Vraag
Ik zoek recepten om smoutappels te kunnen maken. Vroeger kreeg je smout en gebakken appels met suiker op brood ...
Antwoord
Smout is een ouderwetse naam voor reuzel. Reuzel is dierlijk vet, meestal van de varkensbuik, maar het kan ook niervet zijn. Reuzel krijgt men door spek te smelten: wat overblijft is het vet en kaantjes (harde stukjes). Dit gebeurde meestal in november, de tijd van het jaar dat er een varken werd geslacht. Alles van het varken werd gebruikt, dus ook het vet. Smout werd vroeger gebruikt op brood, in plaats van boter. Ook werd het gebruikt om in te bakken. In Belgiƫ noemen ze oliebollen nog steeds smoutebollen, omdat de bollen in dit vet gebakken werden. Smout werd ook gebruikt als vetstof in brood, als middel om ander vlees langer te kunnen bewaren (inmaak) en als huismiddeltje tegen droge huid en kloven. Smoutappels zijn zoete appels, gebakken of gefrituurd in smout. Smout kun je nog kopen, onder de naam reuzel. Bij ambachtelijke slagers heb je de beste kans dit ouderwetse product aan te treffen.