Zo ga je te werk
- Maak eerst de vanillevla: snijd het vanillestokje horizontaal open en schraap de zaden er met een mesje uit.
- Breng de melk met het vanillestokje, de vanillezaadjes en de helft van de kristalsuiker op laag vuur aan de kook.
- Laat het geheel een kwartiertje trekken op een laag vuur met een sudderplaatje.
Voor de gevulde appels
- Schil de appels en boor het klokhuis eruit met een appelboor.
- Zet ze in een lage, liefst niet te grote ovenschaal, waar ze nét in passen.
- Meng de geweekte rozijnen met de basterdsuiker en de speculaaskruiden en vul daarmee de holtes in de appels.
- Verdeel de boter in vier stukjes en dek elke holte af met een klontje boter; druk het klontje boter een beetje in de holte.
- Zet de schaal met appels dertig minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.
Maak de vanillevla af
- Klop de eidooiers los in een kom met de rest van de kristalsuiker en de maizena.
- Neem het vanillestokje uit de pan en voeg langzaam, al kloppend, de warme vanillemelk aan het dooiermengsel toe.
- Doe de vanillesaus terug in de pan en laat de saus al roerend binden.
- Neem de ovenschaal uit de oven en giet de warme vanillevla over en rondom de appels.
Tip: Vul de appeltjes ook eens met iets anders, bijvoorbeeld met nootjes, abrikozen, cranberry’s of karamelblokjes.