Appeltaart op de kop met kweeperen

Tarte Tatin met kweeperen

Kweepeer of -appel is een traditionele boerenvrucht die je kunt gebruiken voor smakelijke gerechten. Bijvoorbeeld deze tarte tatin: een omgekeerde taart.

Bereidingstijd: 20 min
Baktijd: 30 min

Dit heb je nodig:

  • 500 g kweeperen
  • 4 bladen bladerdeeg (diepvries)
  • een beetje bloem (voor het uitrollen van het deeg)
  • 60 g boter
  • 60 g witte basterdsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl citroensap

Zo ga je te werk:

  1. Schil de kweeperen, verwijder hun klokhuizen en snijd ze in dunne plakjes. Sprenkel het citroensap erover.
  2. Verdeel de boter in een pan en strooi er suiker over.
  3. Leg de plakjes kweepeer erop en strooi er een beetje kaneel over.
  4. Verhit het geheel circa acht minuten totdat de suiker karameliseert.
  5. Haal dan de pan van het vuur.
  6. Rol het (ontdooide) bladerdeeg uit op wat bloem en plak de vier bladen aan elkaar tot een geheel.
  7. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  8. Leg het bladerdeeg over de kweeperen in de pan en druk het deeg voorzichtig langs de rand (let op: de karamel is erg heet).
  9. Zet de pan in de oven en bak de taart gedurende dertig minuten.
  10. Laat de pan uit de oven nog vijf minuten staan.
  11. Doe een groot bord op de pan, draai deze om en klop de taart voorzichtig los.
  12. Serveer nog warm, eventueel met slagroom.

Speciale editie Appeltaarten

Iedereen houdt van appeltaart. Heerlijk, niet moeilijk om te maken en geschikt voor iedere gelegenheid. Het liefst met appels van eigen erf of van oude fruitrassen. Onze 35 lekkerste recepten en tips voor de appeloogst vind je in de Landleven speciale editie Appeltaarten! 
Prijs: €8,95.