Rabarbertaart

Rabarbertaart

Een friszoete taart met rabarber en amandel.
Aantal personen: 8.
Bereidingstijd: 50 min.

Dit heb je nodig:

  • 150 g bloem
  • 75 g gemalen amandelen
  • 2 volle el suiker
  • snufje zout
  • 100 g boter
  • 1 ei
  • 1 kg rabarber
  • 50 ml zoete, witte wijn
  • 250 g suiker
  • 200 g mascarpone
  • 200 g crème fraiche

Zo ga je te werk:

  1. Meng voor het deeg de bloem, gemalen amandelen, suiker en zout in een kom en voeg de koude boter in kleine klontjes toe.
  2. Roer het ei los met een vork en voeg het ook toe.
  3. Meng het deeg met de hand of de keukenmachine tot een geheel. Als het te droog is, kan je eventueel twee eetlepels water toevoegen.
  4. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast.
  5. Rol het deeg daarna uit tot een ronde vorm met een diameter van ongeveer 25 centimeter.
  6. Vet een taartvorm in met een beetje boter en leg hier het deeg in.
  7. Plaats de vorm nog ongeveer 20 minuten in de koelkast.
  8. Bak het deeg ongeveer een kwartier blind in een voorverwarmde oven op 190 graden.
  9. Verwijder dan de steunvulling en bak het deeg nog 5 tot 7 minuten, totdat het goudbruin van kleur is. Laat de taartbodem afkoelen.
  10. Was de rabarberstelen en snijd ze in stukjes van ongeveer 3 centimeter.
  11. Zet de stukjes op in een pan met de wijn en de suiker.
  12. Laat de rabarber zachtjes stoven tot de stelen gaar, maar nog niet tot moes gekookt zijn.
  13. Laat de rabarber uitlekken en vang het sap op.
  14. Klop de mascarpone met de crème fraîche lobbig. Vul hier de taartbodem mee.
  15. Leg er vervolgens de uitgelekte stukjes rabarber op. Laat het rabarbersap tot de helft inkoken en sprenkel dit over de taart.

Tip: Om de bodem niet te veel te laten rijzen bak je deze ‘blind’. Bekleed hierbij het deeg met bakpapier en vul de taart met een steunvulling. Dit kunnen gedroogde (bak)bonen, linzen, erwten of rijst zijn.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.