Koek in tulbandvorm

Dikkoek

Dikkoek is een streekgerecht uit Urk. Het was geliefd bij de vissers, omdat het langer houdbaar was dan brood.

Dit heb je nodig:

  • 250 g rozijnen
  • 500 g zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • een snufje zout
  • 3 dl lauwe melk
  • 150 g ontbijtspek
  • 60 g custard
  • 750 ml melk
  • 50 g roomboter
  • naar smaak stroop

Zo ga je te werk:

  1. Wel de rozijnen in lauw water.
  2. Roer een dik beslag van het bakmeel, de eieren, de vanillesuiker, een snufje zout en de lauwe melk.
  3. Voeg de gewelde rozijnen toe.
  4. Vet de tulbandvorm licht in en bekleed deze met de plakjes spek.
  5. Schep het beslag in de vorm en laat de koek in de oven op zo'n 150 graden in anderhalf uur gaar worden.
  6. Voor de saus meng je de custard aan met een scheutje melk.
  7. Breng de rest van de melk aan de kook en voeg de custard toe.
  8. Roer totdat het mengsel gebonden is en voeg naar smaak roomboter en stroop toe.

Landleven special Streekgerechten

Ooit van eierballen, drabbelkoeken en vlammenkouk gehoord? Of misschien ken je wel slemp, jan-in-de-zak of nonnevotten? Het zijn allemaal traditionele Nederlandse streekgerechten. Wij verzamelden de beste recepten van vroeger, uit alle windstreken van Nederland.
Voor maar € 7,95.