Dikkoek

Dikkoek

Dikkoek is een streekgerecht uit Urk. Het was geliefd bij de vissers, omdat het langer houdbaar was dan brood.

Dit heb je nodig:

  • 250 g rozijnen
  • 500 g zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • een snufje zout
  • 3 dl lauwe melk
  • 150 g ontbijtspek
  • 60 g custard
  • 750 ml melk
  • 50 g roomboter
  • naar smaak stroop

Zo ga je te werk:

  1. Wel de rozijnen in lauw water.
  2. Roer een dik beslag van het bakmeel, de eieren, de vanillesuiker, een snufje zout en de lauwe melk.
  3. Voeg de gewelde rozijnen toe.
  4. Vet de tulbandvorm licht in en bekleed deze met de plakjes spek.
  5. Schep het beslag in de vorm en laat de koek in de oven op zo’n 150 graden in anderhalf uur gaar worden.
  6. Voor de saus meng je de custard aan met een scheutje melk.
  7. Breng de rest van de melk aan de kook en voeg de custard toe.
  8. Roer totdat het mengsel gebonden is en voeg naar smaak roomboter en stroop toe.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.