Ken je dat? Dan heb je gezaaid en ben je blij met alle jonge plantjes en dan moet je constateren dat het echt niet allemaal in je tuin past.

Plantenbieb

Ken je dat? Dan heb je gezaaid en ben je blij met alle jonge plantjes en dan moet je constateren dat het echt niet allemaal in je tuin past. Of je ziet dat die leuke plant in je tuin zichzelf heeft uitgezaaid. Dan wil je gewoon graag dat al die plantenkinderen een ander plekje krijgen en dat andere mensen er ook van kunnen genieten.

Ruilkast

Daar bedacht ik vorig jaar wat op. Net als de boekenruilkastjes langs de weg komen op steeds meer plekken ook kasten om stekjes te ruilen. Dat is leuk! Dat wilde ik ook. Achter mijn tuin is een strookje gemeentetuin waar ik prima een kast zou kunnen neerzetten. Hier wandelen elke dag veel mensen langs. Het werd een heel project. Eerst een poort maken achterin mijn tuin en een paadje leggen naar de weg, dan een geschikte kast zoeken en handige spulletjes bij de kringloop zoals potjes, dienbladen, een bak voor zaden en een dakje tegen de regen. Vorig jaar september kon Plantenbieb Mariska van start! 

Hoe het ging

De groente planten bleven te lang staan. Tuinplanten gingen iets beter maar al snel stond mijn kast vol met kamerplantstekjes. Er ging een wereld voor mij open van tropische planten, vetplanten en stekjes in allerlei vormen. Van sommige mensen kreeg ik hele donaties waar ik andere mensen dan weer blij mee maakte. Het leidde tot leuke gesprekken bij de achterpoort. Ik leerde van alles over planten stekken en de kast groeide uit tot een volle plantenbieb. Toen het najaar kwam zette ik mijn activiteiten met de bieb via Facebook voort. Ik had een slaapkamer over voor alle overgebleven plantjes en af toe bood ik ze gratis aan via facebook. Er waren ook mensen die kamerplanten aanboden. Het begon een beetje op een plantenasiel te lijken. Wat keek ik uit naar het voorjaar! En nu is het eindelijk zover! De eerste stekken staan weer in de bieb. En er zijn ook al mooie tuinplanten gebracht.

Landelijke stekjesroute

Ik ben inmiddels aangesloten bij de Landelijke Stekjesroute. Een initiatief om landelijk alle plantenruilkasten op de kaart te zetten (zie de link Stekjesroute - Google My Maps ). Plantjes zijn te ruil of tegen een vrijwillige donatie mee te nemen. En dat werkt! Het plantenvirus waart inmiddels in heel het land rond. En sinds dit jaar krijgt Plantenbieb Mariska een steuntje in de rug van Landleven als sponsor! Daar kan ik fijn stekbenodigdheden en potgrond voor kopen. Het is lente! Laat het plantenfeest maar beginnen!

Special natuurlijk tuinieren

Natuurlijk tuinieren: niet tegen, maar met de natuur!
In deze Landleven special lees je hier alles over.
In deze special o.a.:
- Composteren kun je leren.
- Maak zelf een koude bak.
- Fraai onkruid.
- Geneeskrachtige planten.
Voor maar €7,95!