Opeens zat het in mijn hoofd en het bleef daar zitten. Het ging over wol. Ik las onlangs dat wol van schapen in Nederland vaak wordt weggegooid, omdat het niet rendabel is om te verwerken.

Wolpret

Opeens zat het in mijn hoofd en het bleef daar zitten. Het ging over wol. Ik las onlangs dat wol van schapen in Nederland vaak wordt weggegooid, omdat het niet rendabel is om te verwerken. Zo’n mooi natuurproduct gaat bij het afval? Ik bleef er maar aan denken. Wollen kleren zijn zo fijn! En een wollen deken is zo behaaglijk. En een wollen vacht is gewoon zo mooi!

Ik zei nog zo tegen mezelf: ‘Je hebt een tuin, een moestuin en een plantenbieb. Daar past toch geen hobby meer bij?” Maar ik bleef nieuwsgierig en begon er met mijn vriendinnen over te praten. Al snel kwam ik via een vriendin in contact met iemand die twee schapen houdt. En inderdaad de wol ging tot nu toe altijd weg. Ze was blij te horen dat ik het op wilde halen. Ik kreeg een foto van haar prachtige krullenschaap. Eind mei zouden de schapen geschoren worden.
 

Een hele onderneming

Ik verdiepte mij ondertussen op internet in wol wassen, kammen, kaarden, spinnen en vilten. Het leek me wel een hele onderneming! Wat komt daar veel bij kijken. Ik deed het stap voor stap. En ik keek veel fimpjes op Youtube. Op Marktplaats vond ik een spinnewiel en een lieve mevrouw die me op weg hielp met spinnen. Al snel spon ik mijn eerste draadje. Nog best een beetje onregelmatig maar, wat vond ik het leuk!
 

Inspiratie

In Belgiƫ ging ik logeren met een vriendin bij haar zus die schapen houdt op een prachtige plek, Chateau Cortils. Ik keek mijn ogen uit. Wat een inspirerende plek! Er liepen allerlei schapenrassen zoals Gotland Pelss, Ardense Vossekoppen en Oussantjes. Al snel stond ik tussen de schapen brandnetels te zeisen. Wat heerlijk om zo in de natuur bezig te zijn! Ze geven ook workshops vachtvilten. Daar kom ik nog een keer voor terug! Helemaal opgeladen ging ik weer naar huis en een dag later mocht ik de vachten ophalen. Het waren prachtige lokken van twee Wallischer Schwarznases. Het overtrof al mijn verwachtingen!

Genoeg te doen!

De wol is behoorlijk schoon, los van structuur en vettig van de lanoline. Ik probeer er mee te spinnen, zo uit de vacht, en dat gaat goed. Mooie lange wolharen waarmee je gemakkelijk een draad spint. Ik ben een beginner dus het is nog een beetje onregelmatig maar wat ben ik trots als mijn eerste streng wol buiten in de tuin ligt te drogen! En nu begin ik te dromen over wollen mutsen, sjaals, vesten, woondekens…in mijn hoofd zie ik het allemaal voor me. Tegelijkertijd roept mijn tuin. Het is toptijd in de moestuin met zaaien, poten, uitplanten en onkruid wieden. Makkelijk is het niet om zoveel hobby’s te hebben, maar ik vind voor alles wel een tijd. En het goede nieuws is dat ik de wol ook van de winter kan verwerken. Vanaf nu heb ik dus zomers en ’s winters genoeg te doen.