Laarzenrek

Maak aan de hand van de uitleg van Landleven-timmerman Nick van Zutphen dit handige hangende laarzenrek met een landelijke uitstraling voor bij de achterdeur. Geen rondslingerende regenlaarzen meer, maar allemaal op een rijtje, op de kop aan de muur, zodat inregenen ook is uitgesloten. De volledige werkbeschrijving vind je in Landleven januari/februari 2023.

Klik op de werktekeningen om ze te vergroten en te downloaden en printen

laarzenrek werktekening 1
Laarzenrek werktekening 1

Dit heb je nodig:

 • 1 x houten hekpaal rond ø 8 cm, 160 cm lang
 • 2 x bezemsteel ø 28 mm x 150 cm
 • 1 x multiplex 18 mm, 36,4 x 22 cm
 • 2 x schroefduim 6 x 65 mm
 • 2 x rekoog 20 x 80 mm (ophangsysteem)
 • 6 x schroef 3.0 x 25 mm
 • 6 x schroef (zelfborend) 4.0 x 50 mm

En verder:

 • accuboor
 • beitel
 • boor ø 3 mm
 • cirkelzaag
 • gatenzaag 80 mm
 • gekookte lijnolie
 • gradenboog
 • hamer
 • handzaag
 • houtlijm (watervast)
 • kwast
 • lijmklemmen
 • potlood
 • rolmaat
 • speedboor (irwin blue groove ø 28 mm x 150 mm)

Zo ga je te werk:

Vlakke zijde

Maak, om het rek stevig aan de muur te kunnen bevestigen, een vlakke zijde aan de hekpaal (A). Maak hiervoor een eenvoudige mal in de vorm van twee balkjes die minstens net zo lang zijn als de paal (160 centimeter) en exact even hoog zijn als de diameter van de paal (8 centimeter). Zaag een strook van de paal van ongeveer 1 centimeter dik. Teken eventueel een hulplijn op het rechterbalkje. Als het zaagblad van de cirkelzaag niet diep genoeg kan zagen, zaag je het laatste stuk af met de handzaag.

Boormal

Onder een hoek boren in een houten paal is lastig. Maak daarvoor een speciale boormal, zodat je uit de hand ieder gat onder dezelfde hoek boort. Zaag drie stukjes multiplex van 12 centimeter breed en 22 centimeter lang (B). Markeer op ieder stuk één punt op 6 centimeter vanaf de boven-, linker- en rechterzijde. Boor hier met de gatenzaag een gat in van 80 millimeter doorsnede. Herhaal dit tweemaal. Leg de stukken B boven op elkaar, zorg dat de gaten mooi op elkaar aansluiten, verlijm en schroef de drie delen vast met zes schroeven van 4.0 x 50 millimeter. Zorg dat er vier schroeven rond het gat zitten en twee aan de andere zijde. Laat de lijm uitharden.

Trek over de breedte een haakse lijn op 1 centimeter vanaf het boorgat. Stel de cirkelzaag in op een hoek van 60 graden (als de cirkelzaag haaks op 0 staat, stel hem dan in op 30 graden, zie tip). Controleer of er geen schroeven in de weg zitten en zaag langs de lijn schuin door het blok heen. Zorg dat de schuine zijde schuin wegloopt van het gat. Het stuk met gat is C en het stuk zonder gat is D.

Leg D omgekeerd op de werktafel en zet C tegen de schuine zijde aan, zodat het schuine vlak van C horizontaal ligt. Klem C aan D en vervolgens D aan de werktafel. Markeer het middelpunt van het schuine vlak en boor er met een speedboor haaks een gat in van 28 millimeter doorsnede. Nick gebruik hiervoor een speedboor met een drievoudige spaangroef. Dit geeft meer stabiliteit, maar een normale speedboor werkt ook (zie foto). Leg de mal op de kop (de langste zijde) en teken ter hoogte van het tweede gat een haakse middenlijn. Dit is om de mal makkelijker te kunnen positioneren.

Zaag tot slot in C een inkeping van 8 millimeter breed, in de tegenoverstaande zijde van de schuine zijde, zodat de mal tijdens het vastklemmen strak tegen de paal klemt. Hoe dit werkt doet Nick voor in de instructievideo.

Het tweede gat staat haaks op de schuine zijde
Test met een stok in het boorgat wat de juiste hoek is

Gaten boren

Trek over de lengte van de paal twee lijnen, de middenlijnen voor de gaten. Leg A met de platte zijde op de werktafel en teken vanuit het hart van de paal gemeten en als recht omhoog 90 graden is de lijnen af op 75 graden en 105 graden. Dit geeft een redelijk compact rek, maar is uiteraard naar eigen inzicht aan te passen. Deel de lengte van A door het aantal stokken dat je wilt plaatsen, plus één; in dit voorbeeld is de uitkomst acht. Zet dit aantal streepjes om en om op de andere lijn. Als het goed is zit het laatste streepje net zo ver van de voet van de paal als het eerste van de kop af zit.

Schuif vervolgens de mal over de paal, met de markeerlijn van de mal, gelijk aan de markering op A, en klem de mal vast met een lijmklem. Controleer of de oriëntatie van het gat klopt en boor met een 28 millimeter-speedboor een gat in A (zie foto hiernaast). Boor diep genoeg zodat de stok er straks stevig in zit maar de boor er aan de achterzijde van de paal niet uitkomt. Test dit vooraf eventueel in een stukje resthout, of boor voorzichtig op gevoel en check steeds of het puntje er aan de achterzijde al uit komt. Markeer met een stukje schilderstape op de boor tot hoe diep de boor moet gaan.

Stokken

Zaag vier stokken van 40 centimeter lang (E) en vier van 30 centimeter lang (F). Zorg dat de gaten in A schoon zijn. Smeer de wanden in met houtlijm, laat de lijm kort intrekken en plaats vervolgens een stok in het boorgat: van boven naar beneden viermaal E en dan viermaal F. Gebruik een hamer en een stukje resthout om de E en F er helemaal in te slaan.

Ophangen

Er zijn meerdere manieren om dit rek op te hangen. De meest voor de hand liggende methode is met een plug en een schroef door het hout in de muur. Een onzichtbare manier is met rekoog en schroefduim. Een rekoog is een metalen plaatje dat u aan hout vastschroeft en over een haak in muur hangt. Maak met beitel en hamer een uitsparing in de platte zijde van A. Maak hem iets dieper op de plaats waar de haak erin valt. Schroef het rekoog vast met drie schroeven van 3.0 x 25 millimeter (zie foto hiernaast).

Maak de uitsparing voor het rekoog iets dieper waar de schroefduim komt

Afwerken

Zet tot slot het laarzenrek in een laagje lijnolie. Dit geeft een rijkere kleur én zorgt ervoor dat het hout iets langer meegaat. Voeg eventueel wat terpentine toe aan de lijnolie, dan trekt het dieper in het hout.

Nicks tips

Afsluiten

Leg om de levensduur te verlengen rond de snijvlakken van de paal A en stokken E en F een randje houtlijm en laat opdrogen. Zo is de kans kleiner dat ervan bovenaf vocht langs de stokken de paal in loopt en deze van binnenuit gaat rotten.

Materialen

Niet alle materialen voor dit project zijn bij de bouwmarkt te koop; steviger palen koop je bij jouw lokale landbouwwinkel en de ophanging bij de betere ijzerwarenhandel.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.