Maak zelf een broodbewaarbox

Zelfgebakken brood verdient een eigen plek om in bewaard te worden. Deze handige opberger, waarvan de binnenzijde van het deurtje tevens dienst kan doen als snijplank, maakt u, net als het brood, zelf. Landleven-timmerman Nick van Zutphen doet het voor. De beschrijving vind je in het januari nummer van Landleven.

Werktekening van de bewaarbox
Werktekening van de bewaarbox

Dit heb je nodig:

 • 1 x timmerpaneel beuken 18 mm, 200 x 50 cm
 • 2 x sleufduim 50 mm
 • ​16 x pocket hole schroeven 32 mm
       En verder:
 • Ø 3 mm boor
 • accuboor
 • boormal (pockethole mal)
 • bovenfrees met 6 mm frees, 8 mm afrondfrees en 12 mm frees
 • cirkelzaag
 • houtlijm
 • ijzerzaag/slijptol
 • lijmklemmen
 • potlood
 • rolmaat
 • scherpe priem
 • schuurmachine
 • transparante binnenbeits
 • winkelhaak

Zo ga je te werk:

Hout zagen
Teken op het timmerpaneel over de breedte een haakse lijn op 25,7 centimeter vanaf de kopse kant. Stel de cirkelzaag in op een hoek van 80 graden. Zaag de plaat zo door dat de onderzijde langer is (A). Teken op de bovenzijde op 23,7 centimeter een nieuwe lijn en zaag deze op dezelfde manier door (B). Teken de volgende lijn op 22,5 centimeter. Stel de zaag nu in op 90 graden en zaag C af. Teken een laatste lijn op 25,8 centimeter en zaag af (D). Zaag vervolgens A, C en D op een breedte van 42,4 centimeter. Zaag B op een breedte van 42,2 centimeter.
 

Zijwanden aftekenen
Op het timmerpaneel maak je langs de lange zijde een markering op 4,4 centimeter vanaf de kopse kant. Langs de kopse kant maakt u een markering op 25,1 centimeter gemeten vanaf dezelfde zijde (zie ook zaaggids). Verbind de twee markeringen met een schuine lijn. Deze zou onder een hoek van 80 graden moeten staan en 25,5 centimeter lang zijn. Langs de lange zijde maak je een markering op 30,6 centimeter vanaf de kopse kant. Langs de andere lange zijde maak je een markering op 21,8 centimeter. Verbind de twee markeringen met een schuine lijn. Op deze lijn maak je een markering op 30 centimeter vanaf de eerste markering. Verbind deze markering met het punt waar de eerste lijn de kopse kant raakt. Dit zijn de lijnen voor de zijwand (E). Zaag E uit. Voor de tweede zijwand hebt u de eerste schuine zijde al; zet langs deze schuine zijde een markering op 25,5 centimeter. Zet langs de lange zijde van de meubelplaat een markering op 26,2 centimeter en aan de andere zijde een op 26,2 centimeter. Verbind deze punten. Markeer het 30-centimeterpunt op deze lijn en verbind dit met het punt dat u als eerste langs de schuine zijde hebt gezet. Zaag F uit.

Sleufgaten frezen
Zijwand E heeft drie haakse hoeken en een die onder een hoek van 80 graden staat. Leg E plat op de werktafel met de langste zijde naar u toe en de schuine zijde naar links. Langs de onderzijde teken je een parallelle lijn op 0,8 centimeter vanaf de onderzijde. Teken er nog een op 1,4 centimeter. Parallel aan de linkerzijde tekent u op 0,6 centimeter een korte lijn die de eerste twee lijnen kruist. Zet langs de onderzijde nog een markering op 23,6 centimeter gemeten vanaf de linkerkant, en teken daar een korte haakse lijn die de eerste en de tweede lijn kruist. Neem nu de bovenfrees met een 6 millimeter frees, gebruik een geleiderail en stel hem zo af dat de frees precies tussen de eerste en de tweede lijn doorloopt. Stel de frees af op 9 millimeter diepte en frees van de derde tot aan de vierde lijn. Ook aan de linkerzijde van de zijwand blijft dus een stukje hout staan. Herhaal deze stappen voor de andere zijwand (F), maar zorg dat u het in spiegelbeeld doet. Dus leg de schuine zijde naar rechts en meet alle markeringen vanaf de rechterzijde.

Deurtje
Om het deurtje te maken gebruikt u B. Bepaal welke zijde je aan de buitenkant wilt hebben en leg B met deze zijde naar boven op de werktafel. Leg hem zo neer dat de smalle zijde naar je toe gericht is en de schuin gezaagde lange zijde naar links omhoog wijst. De linkerzijde is de onderkant van het deurtje. Aan de zijkant van het deurtje maak je langs de voor- en achterzijde op 9 millimeter vanaf de onderkant een markering. Op de zijkant trek je een schuine lijn tussen deze twee markeringen. Precies in het midden van deze lijn prik je met een priem een gaatje; boor hier met een 3 millimeter boor een gaatje van ongeveer 4 centimeter diep. Zorg dat je haaks boort. Vervolgens draai je er een sleufduim in tot de houtschroefdraad helemaal in het hout zit en het gladde stuk nog uitsteekt. Zaag de sleufduim met een ijzerzaag of haakse slijptol af op een lengte van 5 millimeter. Rond de scherpe randjes af. Herhaal voor de andere zijde.

Handgreep deurtje
Leg het deurtje in de breedte voor je neer op de werktafel met de voorzijde naar boven en de metalen draaipunten bij je vandaan. Langs de bovenzijde teken je een rechthoek van 85 millimeter breed en 15 millimeter hoog. Gebruik weer de bovenfrees met geleiderail en een 12 millimeter frees. Frees de handgreep uit op een diepte van 9 millimeter.

Boormal
De verbindingen voor de broodbox maak je met een boormal, ook wel bekend als pocket-hole jig. Daar zijn bijpassende platkopschroeven voor te verkrijgen, in dit geval van 32 millimeter lang. Stel de boormal in op een materiaaldikte van 19 millimeter en de aanslagring op de boor ook op 19 millimeter. Leg A plat op de werktafel met de lange zijde naar boven; dit is de onderkant. Maak langs de korte zijde twee markeringen, beide op 4 centimeter vanaf de lange zijden. Boor met de boormal haaks op de korte zijde ter hoogte van de markeringen. Herhaal dit voor de andere zijde. Boor langs de lange zijde, die haaks is gezaagd, in het midden één extra gat. Herhaal deze stappen voor de bovenkant (C). Voor de achterzijde gebruik je D. Boor langs de korte zijde drie gaten, het buitenste op 4 centimeter en het middelste precies in het midden. Herhaal dit voor de andere zijde.

Montage
Leg E plat op de werktafel met de gefreesde inkeping naar boven. Zet D er recht bovenop, gelijk aan de haakse zijde van E; deze is 26,2 centimeter lang. Zorg dat D haaks staat, zet A er tijdelijk tegenaan en gebruik een grote lijmklem om D haaks op zijn plaats te houden. Verlijm en schroef D met drie 32 millimeter schroeven vast aan E.

Herhaal deze stappen voor F. Maak langs de smalle zijde van E en F aan de binnenzijde op 2 centimeter vanaf de smalle zijde twee markeringen. Plaats C tussen E en F met de schuine zijde naar voren parallel aan de schuine zijde van E en F, gelijk aan de markeringen op E en F. Klem C tussen E en F en verlijm en schroef hem vast met vijf 32 millimeter schroeven. Herhaal deze stappen voor A en plaats deze op 2,2 centimeter vanaf de lange zijde van E en F

Deurtje plaatsen
Leg de broodbox op de achterzijde. Nu kun je het deurtje met de metalen draaipunten schuin in de sleufgaten draaien. Zorg dat de handgreep naar onder zit. Nu kun je de broodbox rechtop zetten en het deurtje dichtklappen. In het filmpje op www.landleven.nl/broodbox laat Nick je zien hoe het deurtje precies werkt. Werk het hout af met een transparante binnenbeits, minimaal in twee lagen.

Speciale editie Appeltaarten

Iedereen houdt van appeltaart. Heerlijk, niet moeilijk om te maken en geschikt voor iedere gelegenheid. Het liefst met appels van eigen erf of van oude fruitrassen. Onze 35 lekkerste recepten en tips voor de appeloogst vind je in de Landleven speciale editie Appeltaarten! 
Prijs: €8,95.