Maak een kwastenafdruiprek

Bewaar gebruikte kwasten in rauwe lijnolie, dan blijven ze jarenlang goed. Zelfs met de verf er nog aan. Landleven-timmerman Nick van Zutphen laat zien hoe je dit duurzame kwastenafdruiprek maakt, waarin ook ruimte is voor blikken verf. In dit filmpje laat hij je zijn tips en trucs zien. In Landleven september 2022 vind je de hele werkbeschrijving.

Werktekening van een zelf te maken kwastenrek.
Download de werktekening van het kwastenrek.

Dit heb je nodig:

 • 2 x tuinplank douglas 1,6 x 14 x 240 cm
 • 1 x tuinplank douglas 1,6 x 14 x 180 cm
 • 26 x kreg blue-kote schroeven 4.0 x 32 mm (grove draad)
 • 3 x plastic bakjes 7,5 x 17 x 12 cm (bijvoorbeeld van wasmiddelpods)
 • 2 x scharnier 50 x 39 mm
 • 8 x schroeven 3.0 x 12 mm
 • 9 x koploze spijker

       En verder:
 • accuboor
 • boormal (ook bekend als pockethole jig)
 • rolmaat
 • potlood
 • houtlijm (bruisend)
 • lijmklemmen
 • winkelhaak
 • decoupeerzaag
 • hamer
 • beitel
 • gekookte lijnolie
 • rauwe lijnolie

Zo ga je te werk:

Achterzijde

Zaag driemaal een plank met een lengte van 51 centimeter (A). Gebruik de boormal om langs de lange zijde van iedere plank twee verzonken schroefgaten te boren. In de buitenste twee planken boort u aan één zijde op 10 centimeter vanaf de kopse kanten een verzonken schroefgat. Bij de middelste plank doet u dit aan beide zijden op 20 centimeter vanaf de kopse kant. Stel de boormal in op 13 millimeter (zie tip 1). Leg planken A plat op de werktafel, verlijm de raakvlakken tussen de planken en klem ze goed tegen elkaar. Gebruik extra lijmklemmen om ze vlak tegen de werktafel aan te klemmen. Schroef ze aan elkaar vast met acht speciale 4.0 x 32 schroeven. Laat de lijm uitharden. Verwijder daarna de lijmklemmen.

Zijpanelen

Zaag een plank van 42 centimeter lang (B). Zet op 8,6 centimeter vanaf de kopse kant aan de rechterkant een markering. Aan de andere kopse kant meet u vanaf links overdwars 10,8 centimeter; zet hier een markering. Trek vanaf hier een lijn haaks omhoog van 14 centimeter lang. Het uiteinde van deze lijn verbindt u met een schuine lijn met de eerste markering die u aan de rechterzijde hebt gezet. Zaag deze lijn uit. Herhaal dit voor de andere zijwand.

Monteren zijpanelen

Maak met de boormal aan beide kopse kanten van iedere plank A een verzonken schroefgat. Klem de zijpanelen B met de rechte zijde met lijmklemmen tegen A. Verlijm de raakvlakken en schroef A aan B met zes schroeven (4.0 x 32 millimeter).

Kwastenbak

De kwastenbak is zo ontworpen dat er precies drie plastic bakjes van 7,5 x 17 x 12 centimeter in passen. Een aantal wasmiddelmerken verkopen pods in dit formaat bakjes. In het filmpje op www.landleven.nl/kwastenrek laat Nick zien hoe hij deze bakjes precies op maat maakt. Zaag een plank van 51 centimeter lang en 7,6 centimeter breed (C). Maak aan beide kopse kanten een verzonken schroefgat halverwege de lange zijde. Plaats C tussen A en B met de schroefgaten naar onderen gericht. Verlijm de raakvlakken en schroef C aan A en B met drie schroeven (4.0 x 32 millimeter). Zaag een plank van 51 centimeter lang en 14 centimeter breed (D). Maak aan de binnenzijde aan de kopse kanten van D twee verzonken schroefgaten. Dit moet u waarschijnlijk onder een schuine hoek doen zodat u met de boormachine de schroeven erin kunt draaien. Test dit vooraf voordat u het gat verzinkt. Boor de gaten, verlijm de raakvlakken en plaats D tegen C en tussen B. Schroef D met drie schroeven (4.0 x 32 millimeter) vast.

Verfblikken

Zaag een plank van 51 centimeter lang en 10,8 centimeter breed (E). Maak aan de kopse kanten één en langs beide lange zijden twee verzonken schroefgaten. Zaag een plank van 51 centimeter lang en 8,6 centimeter breed (F). In F maakt u aan beide kopse kanten één verzonken schroefgat. Leg F plat op de werktafel met de schroefgaten naar boven. Plaats E boven op F, verlijm het raakvlak, klem ze vast met een lijmklem en zet vast met twee schroeven (4.0 x 32 millimeter). Leg het frame dat u al hebt gemaakt plat op de werktafel; positioneer E en F zodat E haaks staat op A en F gelijk is aan de kopse kant van B. Verlijm de raakvlakken en zet ze vast met vier schroeven (4.0 x 32 millimeter).

Kwastendeksel

Zaag een plank van 50,6 millimeter lang en 9,2 centimeter breed (G). Teken langs de lange zijde negen rechthoekige inkepingen van 2 centimeter breed met 3 centimeter tussenruimte. Teken de eerste op 2,5 centimeter vanaf de kopse kant; tussen de derde en de vierde en ook tussen de zesde en de zevende laat u 4,9 centimeter tussenruimte. Dit zorgt ervoor dat de kwasten vrij hangen van de zijkanten van de bakjes. Zaag de inkepingen uit met een decoupeerzaag.

Scharnieren

De scharnieren verzinken in het deksel G, zodat G aansluit op D. Leg een scharnier langs de lange zijde van G op 8 centimeter vanaf de kopse kant. Zorg dat de bus uitsteekt en de rand van de bus gelijk is aan de rand van G. Met een potlood tekent u de contour van het scharnier op G. Vervolgens kunt u met een hamer en beitel binnen deze contouren een inkeping maken, waar het scharnier in valt (zie tip 2 en het filmpje op www.landleven.nl/kwastenrek). Schroef het scharnier vast aan G met twee schroefjes (3.0 x 12 millimeter). Herhaal dit voor het tweede scharnier. Bevestig de andere zijde van de scharnieren vervolgens boven op de smalle zijde van D met vier schroefjes (3.0 x 12 millimeter).

Afwerking

Werk het kwastenrek af naar eigen smaak. In dit voorbeeld is gekozen voor gekookte lijnolie gemixt met één vierde verfverdunner, zodat de kleur van het hout dieper wordt. De verfverdunner zorg ervoor dat de lijnolie dieper in het hout kan trekken en zo langer beschermt.

Kwasten

Met negen koploze spijkers hangt u de kwasten aan A. Zorg ervoor dat de haren niet op de bodem komen. Verf weekt langzaam uit de kwasten en zinkt naar de bodem. Zo blijven uw kwasten vrij van dit bezinksel. Hang de kwasten op en vul vervolgens de bakjes met rauwe lijnolie tot net boven de haren. Gebruik rauwe olie omdat deze minder snel een plasticachtig vlies vormt.