Maak een regenwaterketting in plaats van een regenpijp

Hang een regenwaterketting aan je dakgoot. Dit alternatief voor de gewone regenpijp is een decoratieve manier om regenwater af te voeren en bodemerosie te verminderen. Vaak zorgen ze voor een prachtig geluid als de waterdruppels hun weg naar beneden vinden. Landleven-timmerman Nick van Zutphen dook de schuur in en maakte dit exemplaar, heel duurzaam, van alles wat hij maar vinden kon. In dit filmpje laat Nick zien hoe je de gaten boort en de kettinkjes bevestigt. Kijk voor de hele werkbeschrijving in het oktobernummer van Landleven.

Dit heb je nodig:

 • 1x schakelketting, rond, 50 mm
 • 1x victorketting 1,8 mm
 • 1x melkbus
 • 1x gasdraad pijpnippel, nr. 23, 2x buitendraad, 500 mm lang
 • 1x gasdraad pijpnippel, nr. 23, 2x buitendraad, 150 mm lang
 • 1x gasdraad 90 graden bocht, nr. 2
 • 1x gasdraad Lassok, binnendraad, nr. 16
 • 1x tankdoorvoer kunststof, buitendraad
 • 4x EPDM afdichtring 32 mm
 • 1x zadeldak dakgoot beugel, metaal


En verder:

Accuboor, metaalboor 3 mm, gatenzaag 29 mm, centerpunt, knijptangetjes, waterpomptang, ijzervijl, kolomboor, slijptol of betonschaar en gastape.

Zo ga je te werk:

 • Verzamel (thuis of bij de kringloopwinkel) een aantal bakjes, potjes, bakvormpjes en dergelijke. Let erop dat ze van metaal zijn, omdat dat mooi verweert. Het kan leuk zijn om verschillende materialen te gebruiken of juist te kiezen voor enkel tin, koper of staal. In dit voorbeeld variëren de bekertjes in doorsnede tussen de 6 en 10 centimeter. Dit is nodig om een voldoende groot gat te kunnen boren in de bodem.
 • Boor in de bodem van elk bakje een gat. Wees extra voorzichtig bij het boren in ijzer. Gebruik te allen tijde stevige handschoenen en waar nodig bescherming voor ogen en oren. Zet het bakje op zijn kop en sla met een centerpunt precies in het midden van het bekertje een markering.
 • Boor met een 3 millimeter staalboor een gaatje, dit kan met een accuboormachine. Vervolgens boort u met een gatzaag van 29 millimeter het uiteindelijke gat in de bodem van het bekertje. Doe dit met een kolomboor, omdat het belangrijk is dat u het werkstuk goed kunt fixeren. Gebruik een grote waterpomptang om het bekertje op zijn plaats te houden. Rond de scherpe randjes af met een ijzervijl.
 • U kunt zo veel bekertjes aan de ketting hangen als u wilt; houd een tussenruimte aan van ongeveer 30 centimeter. Kleinere bakjes of bakvormpjes kunt u dichter onder elkaar bevestigen. Vervolgens boort u aan weerszijden in de rand van het bekertje een klein gaatje, het ene recht tegenover het andere, zodat u het bekertje met een kleiner kettinkje aan de grote ketting kunt ophangen.
 • Voor de kleine kettinkjes is in dit voorbeeld een zogenaamde Victorketting gebruikt, een dun kettinkje waarvan de schakels in elkaar gedraaid zijn. Dit betekent dat u ze met twee tangetjes uit elkaar kunt draaien en weer vast kunt zetten. Zo lijkt het alsof het kettinkje er altijd al aan vast heeft gezeten. Omdat dit een heel gepriegel is, is het aan te raden in de werkplaats aan elk bekertje alvast aan één zijde een kettinkje te bevestigen en de schakel aan het andere uiteinde al open te maken voordat u het bakje op zijn plek bevestigt.
 • Gebruik voor de hoofdketting een ronde schakelketting met schakels van 50 millimeter. Deze ketting kunt u met een slijptol of een betonschaar op lengte maken. Dit kunt u het beste uitstellen tot op het laatste moment, zodat u zeker weet dat u de juiste lengte afslijpt of -knipt.

Zo ga je te werk:

 • Gebruik voor de bevestiging van de ketting aan de dakgoot een (oude) dakgootbeugel, van een kleine halfronde dakgoot, een zogenaamde zadeldakdakgoot. Buig deze een fractie zodat hij van bovenaf precies door het gat van de dakgootuitloop past en goed blijft haken. Vervolgens kunt u de grote ketting om deze beugel heen doen en door de dakgootuitloop naar beneden hangen. De lengte van de ketting is afhankelijk van de hoogte van uw dakgoot.
 • Zorg ervoor dat er voldoende lengte in de afvoerbuis, melkbus of kuip zit; dit geeft de ketting enige stabiliteit. U kunt er ook voor kiezen om onderaan, uit het zicht, iets zwaars aan de ketting te hangen of de bestaande bevestigingspunten van regenpijphouders te gebruiken om de ketting stabiliteit te geven.
 • Zorg ervoor dat de ketting altijd recht hangt en dat de steunen schuin naar beneden lopen, zodat het water altijd naar de ketting wordt geleid in plaats van naar de muur. Vervolgens kunt u de ketting door de bekertjes heen halen en deze met de kleine kettinkjes vastzetten.

Melkbus

Nick heeft een oude melkbus gebruikt en als opvangbak c.q. overloop naar de afvoer in de grond. Hier heeft hij met dezelfde gatenzaag een gat in geboord. Daar zit vervolgens een kunststof tankdoorvoer in met aan beide zijden twee extra rubber ringen zodat hij goed afsluit in de ronding van de bus. Daar is vervolgens een gasdraadbuis op aangesloten die met een bocht naar de afvoer leidt. Om deze waterdicht te maken kunt u gastape gebruiken. Als u de regenketting in de regenton met kraan of direct op de aarde laat afvloeien is dit uiteraard niet nodig.

Nieuw oud maken

De echte romantiek van de regenketting komt met de jaren doordat het metaal gaat verweren. Kunt u niet zo lang wachten? Maak dan alles op maat en boor alle gaten; maak dan een klein vuurtje in een vuurschaal en leg de ketting en de potjes en bekertjes in het vuur. Voor extra effect kunt u ze roodgloeiend laten worden en met een tang in water laten afkoelen. Let op dat u bekertjes van tin niet in het vuur legt, want die smelten.

Nicks tips

Vermijd bakjes en bekers van roestvrij staal, deze zijn zo hard dat u er bijzonder veel doorzettingsvermogen voor nodig hebt om er doorheen te kunnen boren. Het harde staal vernielt bovendien uw boortjes.

Regenwaterketting met melkbus naast een huis.