Maak een hangend tuinbed

Kom tot rust in je eigen tuin, voor een zomers middagdutje, een fijn gesprek, een goed boek of zelfs een nachtje onder de sterrenhemel. Hoe je dit tuinbed maakt, legt Landleven-timmerman Nick van Zutphen stapsgewijs uit. In het filmpje legt Nick uit hoe je het tuinbed ophangt. Hieronder vind je de werktekening en de hele werkbeschrijving. 

Werktekening hangend tuinbed
Werktekening hangend tuinbed

Dit tuinbed kun je onder de overkapping hangen die Nick eerder ontwierp voor Landleven, en die je vindt in Landleven juli 2021. De tekening voor de overkapping vind je hier

Dit heb je nodig:

 • 3 x douglashout 44 x 94 mm x 4 m
 • 8 x douglashout 18 x 60 mm x 4 m
 • 6 x tellerkopschroef 8.0 x 220 mm
 • 48 x schroeven 5.0 x 60 mm (RVS)
 • 6 x schroeven 5.0 x 80 mm (RVS)
 • 2 x matras (90 x 200 x 13 cm)
 • 1 x matrashoes voor buiten 180 x 200 x 13 cm
 • 4 x schommelhaak met houtdraad
 • 4 x schommelhaak met schroefdraad
 • 4 x M8 carrosserieringen
 • 1 x schakelketting 8 meter (staal 5 mm)
 
En verder:
 • accuboor
 • houtzaag
 • schuurpapier
 • rolmaat
 • potlood
 • houtlijm (watervast en bruisend)
 • beitel
 • ijzerzaag, slijptol of betonschaar
 • 6/8/10-millimeterboor
 • winkelhaak

2 mensen die in het hangende tuinbed liggen

Zo ga je te werk:

Frame
Begin met het zagen van alle benodigde balken. Zaag driemaal een balk van 44 x 94 millimeter x 197,4 centimeter (A), tweemaal een balk van 44 x 94 millimeter x 180 centimeter (B en D) en driemaal een balk van 44 x 94 millimeter x 63 centimeter (C).
 
Leg balken A parallel aan elkaar op de grond met een tussenruimte van 83,2 centimeter. Leg B plat op de werktafel en boor aan beide uiteinden met een 6-millimeterboor twee gaten voor, op 2,2 centimeter vanaf de zijkanten. Leg B vervolgens op zijn kant tegen de uiteinden van A aan, verlijm de raakvlakken en schroef ze vast met zes schroeven (5.0 x 80 millimeter).
 
Leg balken C op hun zij op de werktafel en boor met een 8-millimeterboor op 30 millimeter en op 64 millimeter vanaf de onderzijde in elke balk twee gaten. Boor ook in D zes gaten, op 30 millimeter vanaf onder- en bovenzijde, twee precies in het midden en de andere op 2,2 centimeter vanaf het uiteinde. Zet C rechtop tegen de kopse kant van A; verlijm de raakvlakken. Zet vervolgens D hier weer tegen aan en verlijm ook deze raakvlakken. Schroef D, C en A vervolgens aan elkaar met een tellerkopschroef; herhaal dit driemaal.
 
Lattenbodem
Zaag zestien latten van 60 x 18 millimeter x 180 centimeter (E). Boor ze allemaal voor met een 6 millimeter houtboor, één gat precies in het midden en de andere op 22 millimeter vanaf beide uiteinden. Begin bij het voeteneinde en zet de eerste lat vast met drie schroeven (5.0 x 60 millimeter), gelijk aan het uiteinde van B. Let erop dat deze schroeven niet de schroeven kruisen waarmee u B hebt vastgezet; zet ze er eventueel iets schuin in. Leg de volgende lat E op A met een tussenruimte van 11 centimeter. Herhaal dit nog tien keer. Als het goed is blijft er circa 5,5 centimeter over tussen de laatste lat E en C. De laatste vier latten schroeft u tegen C. Begin bovenaan en zorg dat de onderste iets boven de matras zit; met een tussenruimte van 4,9 centimeter zou dat precies moeten uitkomen.

Man die de lattenbodem maakt

Schommelhaken
Boor aan beide zijden twee gaten in A, op 27,5 centimeter vanaf de buitenzijde, gemeten inclusief B of D, van dezelfde diameter als de schommelhaken. Smeer de gaten van binnen in met bruisende houtlijm en laat even intrekken. Schuif de schommelhaak met het draadeinde door het gat heen, schuif een carrosseriering over de schommelhaak heen, doe er een klein beetje lijm tussen en draai de moer erop. Richt de schommelhaak nu in de optimale richting zodat de ketting er nooit vanaf kan glijden. Houd de schommelhaak eventueel op zijn plek met een lijmklem en laat de lijm uitharden. Herhaal dit voor de andere drie schommelhaken.
 
Overkapping
De schommelhaken plaatst u op de binnenhoek, diagonaal gericht naar het midden van de overkapping. Meet vanaf de onderzijde van de paal van de overkapping 187 centimeter omhoog en maak op de binnenste hoek een markering. Neem een beitel en snijd er een klein hoekje uit. Boor vervolgens met een 10-millimeterboor diagonaal en onder een hoek van 45 graden naar beneden een gat van 2 centimeter diep. Boor dan met een boor die net iets kleiner is dan de diameter van uw schommelhaken het gat op dezelfde diepte als uw schommelhaken. Doe er een paar druppels bruisende houtlijm in en schroef de schommelhaken met houtdraad erin. Herhaal dit voor de overige drie palen. Kijk op www.landleven.nl/tuinbed hoe Nick dit doet.
 
Ketting
Knip, snijd of zaag vier kettingen op dezelfde lengte en zorg dat het matras op zo’n hoogte hangt dat u er lekker op kunt zitten en met uw voeten op de grond komt. De richtlijn is 45 centimeter. Tip: maak de kettingen aanvankelijk iets langer zodat u het bed eenvoudig een schakel omhoog kunt zetten.
 
Matras en hoezen
U kunt een speciale buitenmatras en hoes op maat laten maken, maar hier zit wel een prijskaartje aan. Een alternatief is om alleen de hoes te laten maken en er twee goedkope matrassen in te doen. De hoes is redelijk waterafstotend, maar bij langdurige regen (en in de winter) kunt u de matras beter droog (binnen) opbergen.

2 mensen die genieten van een wijntje in hun hangende tuinbed Kom tot rust in uw eigen tuin, voor een zomers middagdutje, een fijn gesprek, een goed boek of zelfs een nachtje onder de sterrenhemel.

Ontwerp, productie & fotografie Nick van Zutphen Illustratie Mady Nijenhuis
 

Landleven special Boeren bloemen

Boerenbloemen zijn precies zoals bloemen bedoeld zijn. Misschien niet heel stijlvol of verfijnd maar des te kleurrijk en vrolijk. In deze special vind je alles over traditionele erfbloemen als dahlia’s, narcissen, seringen, lupines en stokrozen. Met tips op het gebied van standplaats en verzorging en de mooiste foto’s van tuinen vol boerenbloemen!
Prijs: € 8,95