Zelf maken: boomhut

Een boomhut staat garant voor uren speelplezier in de natuur voor je (klein)kinderen. Het bouwen van een hut op hoogte begint met een degelijke en veilige basis. Timmerman Nick van Zutphen laat je de basis zien en geeft je handige tips. Ben je net zo enthousiast geworden over het bouwen van een boomhut als Nick? Bekijk dan de hele werkbeschrijving in Landleven nummer 9, oktober 2018.

Dit heb je nodig:

 • 14 x houten balk (vuren ruw) 5 x 15 x 250 cm
 • 15 m2 houten planken (vuren ruw)
 • 6 x houtdraadbout m10 180 mm lang
 • 6 x m10 ring
 • 4 x multinailplaat 25 x 99 mm
 • 20 x hoekverbinding 125 x 125 x 46 mm
 • 80 x schroef spaanplaat 3,5 x 40 mm
 • 4 x hoekanker met ril 60 x 90 x 90 mm
 • 32 x schroef universeel 6,0 x 90 mm
 • 150 x schroef spaanplaat verzinkkop 5,0 x 60 mm
 • 24 x schroef universeel 5,0 x 60 mm
En verder:
 • Touw
 • Waterpas
 • Accuboor
 • 10 mm houtboor
 • 6 mm houtboor
 • Dorpsleutel 17 en/of ringsleutel 17
 • Lijmklemmen
 • Winkelhaak
 • Gradenhoek
 • Potlood
 • Rolmaat
 • Zaag
 • Hamer
 • Ladder

Zo ga je te werk:

Boom
Kies een boom waarin je graag een boomhut wilt bouwen. Houd rekening met de grootte van je plan; voor een hut van 2,5 bij 2,5 meter volstaat een boom met een stamdoorsnede van ongeveer 30 centimeter, of een omtrek van 95 centimeter. Voor een hut waar kinderen in spelen geldt dat het vloeroppervlak niet hoger dan 2,5 meter van de grond mag zijn. Deze werkbeschrijving gaat uit van een boom met een enkele, rechte stam.
 
Basis
Bepaal op welke hoogte je het vloeroppervlak wilt hebben. Hier is gekozen voor 2,5 meter. Begin met het monteren van twee steunbalken (A). De bovenzijde van (A) zit op een hoogte 2,50 meter minus de hoogte van dwarsbalken (B), dus 250 - 15 = 235 centimeter. Gebruik een touw om de
balk (A) op de juiste hoogte te brengen; zorg dat deze zowel verticaal als horizontaal waterpas is. Boor twee gaten van 10 millimeter, met een tussenruimte van ongeveer 20 centimeter, door (A) en 5 centimeter in de boom. Houd rekening met de ronding van de boom, zorg dat de houtdraadbouten uiteindelijk minstens 10 centimeter in de boom gedraaid zitten. Gebruik een dopsleutel of ringsleutel om de bouten met ring er in te draaien.
Herhaal dit voor de andere balk (A), zorg dat deze waterpas ligt en parallel aan de eerste. Gebruik aan de uiteinden twee latten en lijmklemmen om de balk te richten (zie filmpje).
 
Dwarsbalken
Plaats nu haaks op de steunbalken (A) aan beide zijden tegen de stam een dwarsbalk (B) van 240 centimeter lang, die aan beide kanten even ver uitsteekt. Hoeveel hangt af van de diameter van de stam. Gebruik lijmklemmen om ze op hun plaats te houden. Bevestig ze met een hoekverbinding aan (A); gebruik per hoekverbinding tenminste 4 spaanplaatschroeven van 3,5 x 40 millimeter. Boor in elke balk (B) één gat van 10 millimeter ter hoogte van het midden van de stam tot 5 centimeter diep in de stam; zet deze vast met een houtdraadbout en ring.
Plaats aan beide zijden nog twee dwarsbalken (B) en zet ze vast met hoekverbindingen; zorg dat de tussenruimte gelijk is. Bevestig de buitenste balken (B) aan de kopse kanten van (A) met een multinailplaat.
 
Kopse balken
Verbind nu de kopse kant van (B) met balk (C). Klem onder de buitenste balken (B) een lat die uitsteekt. Hier kun je (C) het op laten rusten zodat je deze gemakkelijk kunt afteken, voorboren en vastzetten. Boor ter hoogte van elke balk (B) twee gaten van 6 millimeter en draai hier de schroeven in van 6,0 x 90 millimeter (universeel). Herhaal dit voor de andere zijde.
 
Schuine steunbalken
Deze balken ondersteunen het platform en geven het extra stabiliteit. Neem een balk van ruim 2 meter (D), zaag aan de kopse kant een inham, maak vanuit elke hoek een zaagsnede onder een hoek van 45 graden. Plaats deze inham in de hoek van (B) en (C) en houd hem tijdelijk langs de stam. Het is de bedoeling dat de balk direct tegen de stam aan komt te leunen, in plaats van erlangs. Je kunt de exacte zaaglijn tekenen door aan de boven- en onderzijde een winkelhaak tegen de balk aan te houden en het verlengde ervan gelijk te zetten met de stam. Tussen deze twee punten teken je de zaaglijn (zie filmpje). Zaag balk (D) door langs de zaaglijn en zaag er haaks ten opzichte van de zaaglijn een hoek van af. Zorg dat deze 90 millimeter lang is zodat het precies past met het hoekanker. Zaag in het midden een hoekje uit (D) zodat er ruimte ontstaat voor de ril. Bevestig de onderzijde met een hoekanker en drie schroeven in de stam en drie in de balk (schroef universeel 5,0 x 60 millimeter). Schroef balk (D) in de bovenhoek vast met twee schroeven (universeel 6,0 x 90 millimeter); boor deze voor met een 6 millimeter boor. Herhaal dit voor de overige vier hoeken.
 
Vloer
Wanneer je ruwe planken gebruikt, let er dan op dat deze in dikte en breedte kunnen variëren. Je kunt het beste met één plank beginnen, deze op maat zagen en vastzetten en dan verder gaan met het restant. Leg de vloer haaks op dwarsbalken (B) en schroef de plank aan elke dwarsbalk (B) met één spaanplaatschroef met verzinkkop 5,0 x 60 millimeter. Laat voldoende ruimte tussen de stam en de vloer.

Respect voor de boom
Een constructie in een boom aanbrengen zonder de boom te belasten gaat niet. Dit is een afweging die je zelf maakt. Kijk wel wat de boom aankan en hoe hij zich het snelst herstelt. Als je de hut direct aan de boom vastschroeft, gebruik dan bij voorkeur enkele grote bevestigingsmiddelen in plaats van meerdere kleine. Wil je liever geen schade aan de boom aanbrengen? Bouw dan een hut op palen, rondom stam.

Tip 1
Kies voor een levende, stevige en volwassen boom van een sterke houtsoort zoals eik. Kies geen soorten die bloeden.
 
Tip 2
Werk samen met de boom en pas de maten aan waar nodig.
 
Tip 3
Houd rekening met de omgeving en overleg eventueel met je buren. Check ook bij de gemeente of je mag bouwen.
 
Tip 4
De bast van een boom leeft, daarom is het belangrijk om voldoende afstand te houden tussen de bouten en schroeven die je er in draait. Als ze te dichtbij elkaar zitten kan het tussengelegen gebied afsterven.
 
Tip 5
Houd de constructie zo licht mogelijk. Hoe zwaarder, des te meer steun hij nodig heeft en des te groter de impact op de boom.

 

Bouwtekening - klik om te vergroten

De bouwtekening voor de basis van een boomhut
De bouwtekening voor de basis van een boomhut
Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.