Zelf maken: buitenbestekbak

Voor wie graag buiten eet, is deze handige en compacte buitenbestekbak ideaal. Eenvoudig mee te nemen, gevuld met bestek, en zo op tafel te zetten. Timmerman Nick van Zutphen laat zien hoe je zo’n bestekbak maakt. En als de klus je ligt, waarom dan niet direct een tweede exemplaar gemaakt, voor de sausjes en de servetten. In het filmpje laat Nick zien hoe je het tussenschot van meranti multiplex zaagt met de decoupeerzaag en hoe je de losse onderdelen in elkaar zet.

Dit heb je nodig:

 • Meranti multiplex 122 x 25 x 9 mm
 • Duimstok
 • Decoupeerzaag
 • Bovenfrees plus 9 mm frees
 • Potlood
 • Houtlijm
 • Lijmklemmen
 • Nagels 1,2 x 20 mm
 • Ronde/platte vijl
 • Schuurpapier
 • Verf

Advertorial
Maak kans op sierkussen

Lezers maken op 2x kans op een sierkussenset van Kees Smit naar keuze! Laat je e-mail achter via de button. Ook verloten we een cadeaubon t.w.v. €2.000!

DOE MEE EN WIN
Maak kans op sierkussen

Zo ga je te werk:

Bodemplaat
Zaag met een decoupeerzaag een plaatje van 138 x 241 x 9 millimeter multiplex (A); dit is de bodemplaat. Frees over de lengte, in het midden, een inkeping van 9 millimeter breed en 4,5 millimeter diep.
 
Zijschot
Zaag een plaatje van 118 x 138 x 9 millimeter (B); dit is het zijschot. Frees langs de breedste zijde een inkeping van 9 millimeter breed en 4,5 millimeter diep. En in de lengterichting, in het midden, een inkeping van 9 millimeter breed en 4,5 millimeter diep. Herhaal dit voor het andere zijschot.
 
Middenschot
Zaag een plaatje van 250 x 203,5 x 9 millimeter (C); dit is het middenschot met de handgreep. Zet over de breedte een haakse lijn, op 113,5 millimeter vanaf de onderkant; dit is de basislijn. Zaag aan beide zijkanten, van onderaf tot de basislijn, een inham van 4,5 millimeter breed en 113,5 millimeter lang. Zaag in het midden, van onderaf, een inkeping van 9 millimeter breed en 102,5 millimeter lang. Teken nu een ronde vorm, die begint en eindigt op de basislijn. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een emmer of een koektrommel gebruiken. Teken op dezelfde wijze het handvat; op het breedste punt meet dit 30 millimeter en boven en onder het handvat is 30 millimeter ruimte. Zaag de ronde vorm en de handgreep. Voor de handgreep boort u eerst een gat van waaruit u met de decoupeerzaag kunt beginnen.
 
Tussenschot
Zaag nu een plaatje van 98 x 138 x 9 millimeter (D); dit is het tussenschotje.
 
Monteren
Schuif (D) in de middelste inkeping van (C), lijm en spijker met nagels (C) aan (A). Lijm en spijker vervolgens zijschotjes (B) aan (A) en (C). Gebruik eventueel lijmklemmen om de diverse delen bij elkaar te houden.
 
Latjes
Zaag 6 latjes van 250 x 29 x 9 millimeter (E). Lijm en spijker een latje (E) gelijk met de onderkant aan (A), (B) en (D). Plaats een latje (E) gelijk aan de bovenhoek van (B). Plaats nog één latje (E) precies tussen de andere twee in. Herhaal dit voor de andere kant.
 
Afwerken
Schuur al het hout glad. Maak de bestekbak stof- en vetvrij. Lak hem af met een laag grondverf en twee lagen lak in de kleur van uw keuze. Laat tussentijds goed drogen en schuur lichtjes op voor u een nieuwe laag aanbrengt. 
 

Tips:

Tip 1
Sla de nagels alvast een klein stukje in het hout voordat u de lijm aanbrengt, zo kunt u de plaatjes makkelijker monteren.
 
Tip 2
Gebruik een vijl met een ronde en platte zijde en schuurpapier om de randjes van de handgreep mooi rond te maken.
 
Tip 3
Zet de pendelstand van uw decoupeerzaag zo laag mogelijk, hierdoor neemt de zaag minder kleine hapjes en hebt u minder kans dat de randjes gaan rafelen.
 

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.