Stoel voor moeder

Verwen moeder dit jaar met een eigen tuinstoel. Eentje die heerlijk zit, vele jaren mee kan en ook nog gemakkelijk te maken is. Landleven-timmerman Nick van Zutphen beschrijft in Landleven 4 van 2018 hoe je zelf een Adirondack stoel maakt. De armleuning vergt wat meer uitleg, daarvoor heeft hij dit filmpje gemaakt.

Dit heb je nodig:

 • 10 meter grenen planken, 22 x 195 mm (kan ook 18 mm dik zijn)
 • 60 schroeven 4,0 x 50/35 (verzinkt, zelfborend, verzonken freeskop)
 • 6 slotbouten 60 xM6 (verzinkt)
 • 6 ringen M6 (verzinkt)
 • Houtboor Ø 6 mm
 • Bruisende houtlijm
 • Accuboormachine
 • Bovenfrees
 • 25,4 mm afrondfrees
 • Decoupeerzaag
 • Schuurpapier
 • Potlood
 • Lijmklemmen
 • Duimstok
 • Grote en kleine mal voor ronde vorm

Zo ga je te werk:

Basis
Zaag twee stukken grenen van 600 x 90 millimeter (C en D) en één van 560 x 90 millimeter (E). Plaats (E) haaks op (C) 300 millimeter vanaf de onderkant, gelijk met de zijkant van (C). Verlijm en schroef (C) aan (E) met twee schroeven en herhaal dit voor (D) en (E). Zaag een stuk van 890 millimeter en teken hier de contouren van (A) op af, zaag dit uit en herhaal dit voor (B). Plaats (A) aan de binnenzijde van (C) en lijn de bovenzijde van (A) uit met de bovenzijde van (E). Verlijm (A) en (C), boor twee gaten van 6 millimeter en bevestig de twee delen met slotbouten aan elkaar, met de kop aan de buitenkant. Verbind vanaf de voorzijde (E) aan (A) met twee schroeven, houd daarbij rekening met de andere schroeven en slotbouten die daar in de buurt zitten. Herhaal dit voor (B) en (D).Teken de contouren van (F) en (R) en zaag de scheidingslijn in het midden onder een hoek van 6 graden. De aangegeven lijn is de kortste zijde van de schuine zijde. Verlijm en schroef (F) aan (A) en (B).

Armleuning
Zaag een stuk van 700 x 125 millimeter, teken hier de contouren (I) op en zaag deze uit. Let op: zaag de schuine achterzijde pas later (zie filmpje). Herhaal dit voor (J), in spiegelbeeld, of trek de contouren van (I) over aan de onderzijde van (J). Zaag een stuk van 670 x 110 millimeter, teken hier de contouren van (K) op en zaag de inwaartse ronding onder een hoek van 30 graden. Zaag de achterste hoeken tegelijk met de armleuningen (zie filmpje). Teken de contouren van (G) en zaag deze uit, herhaal dit voor (H).
Verlijm (G) aan de buitenzijde van (C), schroef van (C) naar (G). Zorg dat de bovenzijde van (G) in lijn is met de bovenzijde van (C), herhaal dit voor (H) en (D). Schroef (I) tijdelijk vast aan (C), zorg dat de binnenzijde van (I) gelijk is aan de binnenzijde van (A). Gebruik een lijmklem en een tijdelijk stuk hout om (I) waterpas te houden. Plaats dit tijdelijke stuk hout tegen (F) onder dezelfde hoek als de rugleuning, gelijk met de schuine zijde van (F). Herhaal dit voor (J). Gebruik twee lijmklemmen om (K) vast te zetten aan (I) en (J); zorg dat (K) op de kruising van (I) gelijk loopt aan het tijdelijke stuk hout. Boor twee gaten van 6 millimeter en verbind (I) en (K) tijdelijk met twee slotbouten; herhaal dit voor (J) en (K). Draai de schroeven los die (I) met (C) verbinden en (J) met (D). Maak alle lijmklemmen los en leg (I), (K) en (J) op de werkbank. Teken de afronding, zorg voor voldoende ruimte rond de slotbouten en zaag de hoeken rond (zie detailtekening). Maak de slotbouten los, verlijm de drie delen aan elkaar en zet ze opnieuw vast met de slotbouten. Plaats de leuning terug op de stoel, verlijm en schroef (I) aan (C) en (G) en zet ze vast met twee schroeven. Herhaal dit voor (J).

Rugleuning
Zaag een stuk van 780 x 90 millimeter (N), verlijm en zet het met twee schroeven vast aan (F); doe dit ook voor (K). Plaats (N) precies in het midden, haaks op de schuine zijde van (F) en zorg dat de onderzijde van (N) gelijk is aan de onderzijde van (F). Herhaal dit voor (O) en (P). Zorg voor 5 millimeter tussenruimte aan de onderzijde. Zorg dat (P) tegen (I) aan komt en maak een gelijke verdeling zodat (O) precies in het midden tussen (N) en (P) ligt. Aan de bovenzijde komt dit neer op een tussenruimte van ongeveer 30 millimeter. Herhaal dit voor (L) en (M).

Zitting
Zaag vijf stukken van 560 x 63 millimeter (Q), verlijm en schroef het eerste haaks op (E) met een oversteek van tien millimeter. Verlijm en schroef (R) aan (A) en (B), met de schuine zijde naar de rugleuning en een tussenruimte van 10 millimeter. Verdeel nu de overige stukken (Q) met gelijke tussenruimte en verlijm ze en schroef ze vast aan (A) en (B).

Nick's tips

 • Efficiënt omgaan met hout - Om hout te besparen kun je alle stukken eerst uittekenen; met wat puzzelwerk kun je zo elk stukje hout benutten. Je kunt deze stoel maken uit 8 meter grenen planken.
 • Lijmen - Verwijder alle overtollige lijm direct met een vochtige doek, doe dit na vijftien minuten nog eens aangezien bruisende lijm uitzet.
 • Schroeven - Gebruik schroeven die zelfborend zijn en een verzonken freeskop hebben. Draai de schroeven het hout in tot ze een fractie dieper zitten dan het oppervlak. Zo heb je zo min mogelijk te plamuren, maar is het precies genoeg om een mooi glad eindresultaat te krijgen.
 • Scherpe randen afronden - Afgeronde hoeken voelen prettiger aan en raken minder snel beschadigd. Afronden gaat gemakkelijk met een bovenfrees en een afrondfrees. Het lagerwieltje op de afrondfrees zorgt ervoor dat je zonder geleiderail de frees langs het hout kunt halen. Rond alleen de delen af waar je tegenaan kunt komen én de onderkant van de poten.
 • Schilderen - Als je de stoel in een kleur wilt afwerken, volg dan deze volgorde: hout licht opschuren, grondverf, licht opschuren, schroefgaten plamuren, plamuur schuren, tweede laag grondverf, schuren, aflakken, schuren en een laatste keer aflakken.

 

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.