Kopjes vol bloeiers

Geef oude kopjes en mokken die staan te verstoffen een nieuw doel. Halveer ze en vul ze met bloeiende planten. Hoe je deze originele ‘plantenbak’ zelf kunt maken, doet Alie van Veldhuizen je voor in het filmpje. De werkbeschrijving staat hieronder.

Dit heb je nodig:

 • stuk hout
 • verf
 • evt. lak
 • kwasten
 • schilderstape
 • diverse (oude) kopjes
 • Dremel
 • montagelijm
 • ophanghaakjes
 • potgrond
 • perkgoed

Zo ga je te werk:

 1. Neem een flink stuk hout, bijvoorbeeld een oude plank. Schuur het hout glad en verf het in de gewenste kleur. Pas de kleur aan je servies aan. Alie gebruikte acrylverf, aangezien deze snel droogt en ze eenvoudig meerdere lagen kon aanbrengen. Alie: “Komt de plantenhanger in weer en wind buiten te hangen? Breng dan als laatste laag een transparante laklaag aan.”
 2. Bepaal of je de hanger horizontaal of verticaal wilt ophangen en bevestig daarna de ophanghaakjes. Alie: “Kies niet te kleine haken, het totale gewicht van het hout met de kopjes, potgrond en plantjes is flink.”
 3. Neem de kopjes en mokken en de Dremel. Gebruik een diamantschijfje om de kopjes doormidden te slijpen. Alie: “Je kunt eventueel eerst een lijn aftekenen op de kopjes, maar het gaat vrij gemakkelijk op het oog.” Plak indien nodig schilderstape op het kopje voor meer grip, zodat de slijpschijf minder snel wegglijdt. Slijp het servies in verschillende ‘maten’ door, zodat je variatie krijgt in de dieptes als het halve kopje op het hout wordt gemonteerd.
 4. Zodra je voldoende halve kopjes hebt, maak je globaal een verdeling over de plank. Wissel de richting en plaatsing af voor een speels effect. Alie: “Wissel ook af met de stand van de oortjes. Laat het ene naar links wijzen, het volgende naar voren, enzovoorts.”
 5. Voorzie de rand van het kopje rondom van een flinke laag montagelijm en druk het kopje stevig op het hout. Verwijder overtollige lijm. “Ik doe dit met een oud klantenpasje, voor een strak effect”, aldus Alie. Laat de lijm volledig drogen.
 6. Voor het vullen van de kopjes vul je een boterhamzakje met potgrond, met daarin het plantje. Alie: “Op deze manier blijft het kopje droog en voorkom je lekken bij het water geven. Het overtollige plastic knip je eenvoudig weg.

Schep en harkje met mozaïekpatroon.

Alie's tip

Heb je restjes tegels liggen? Knip of sla deze in stukjes en lijm ze met tegellijm op de plank. Bijvoorbeeld als mooie rand (zie ook mozaïek op tuingereedschap). Lijm en voeg je mozaïek voordat je de kopjes vastlijmt.

Borduurpakket Wilde Kruiden

Het pakket bevat alles wat je nodig hebt om onmiddellijk te beginnen met borduren. Bij dit ontwerp kun je kiezen uit mooie linnen stof of (iets makkelijker te borduren) Aida.

Bestel hier
Bekijk onze shop tips
Oogstmand Oogstmand € 39,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Bronzen musjes Bronzen musjes € 44,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Tuinzeep aan touw Tuinzeep aan touw € 6,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Gewaxt canvas tuinschort Gewaxt canvas tuinschort € 22,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu