Maak handige laarzenknecht

Met deze laarzenknecht veeg je met het grootste gemak je modderige laarzen schoon. Dit hulpmiddel om uit de laarzen te stappen is van alle gemakken voorzien. Met handvatten voor extra stevigheid en een zitting om even op uit te blazen. Nick van Zutphen laat in dit filmpje zien hoe je deze sterke knecht zelf maakt.

Dit heb je nodig:

 • 3 planken (vuren) ruig 22 150 mm, lengte 4,80 m
 • 64 koploze spijkers, 2 x 40 mm
 • 48 schroeven lang, 4 x 60 mm
 • 30 schroeven kort, 4 x 40 mm
 • 1 kwast
 • 4 straatbezems PVC 30 cm 0,5 liter transparante (buiten)lak
 • Accuboormachine
 • Decoupeerzaag
 • Winkelhaak
 • Duimstok
 • Potlood
 • Houtvijl
 • Schuurpapier
 • Bruisende houtlijm (mousserend)
 • Vier lijmklemmen
 • 3 mm houtboor (voorboren)

Zo ga je te werk:

Basis
Zaag twee planken van 58 x 7,5 cm (A) en twee van 31,4 x 7,5 cm (B). Plaats planken (A) aan weerszijden verticaal op een van de planken (A). Verlijm en schroef plank (A) van der onderaf aan (B) vast met twee lange schroeven. Plaats de andere plank (A) op de verticale planken (B). Verlijm en schroef deze van bovenaf vast. Herhaal dit met planken (C) 53,6 x 15 cm en (D) 58 x 15 cm. Leg dit tweede deel (C) en (D) op de constructie van (A) en (B) (zie tekening). Zorg dat planken (A) en (D) aan één zijde uitgelijnd zijn, dit wordt de bodem. Verlijm de twee deelen en zet deze vast met lijmklemmen. Laat de lijm uitharden. Sla vervolgens koploze spijkers kruislings, dus van binnen naar buiten en van buiten naar binnen, schuin van de ene plank in de andere, zowel bij de bodem als de twee verticale raakvlakken op drie plekken, zodat beide delen goed verankerd zijn. In totaal gebruik je 18 koploze spijkers voor deze stap.

Handvatten
Zaag drie planken, twee van 93,8 cm (E) en één van 58 cm (D). In beide planken (E) zaag je aan de kopse kant een handgreep. Begin met een gatenzaag met een doorsnede van 38 mm. Het middelpunt ligt op 5,4 cm vanaf de kopse kant en 3,9 cm vanaf de zijkant. Zaag een gat aan zowel de linker- als de rechterzijde. Zaag met een decoupeerzaag het resterende middenstuk eruit zodat het één gat wordt. Zie hiervoor ook de instructiefilm. Verlijm en schroef planken (E) aan (D). Vervolgens verlijm je dit deel met de basis. Gebruik koploze spijkers, op vijf plekken in de verticale delen en drie op de bodem. Tot slot schroef je met een lange schroef, die je schuin door het hout schroeft, plank (D), de zitting, aan beide zijden vast aan de plank (E) voor extra stevigheid.

Voorzijde
Zaag drie planken, twee van 33,6 x 7,5 cm (F) en één van 58 x 7,5 cm (G). Plaats (F) bovenop (G), verlijm en schroef van onderaf met twee lange schroeven vast. Verlijm en klem dit deel aan de voorzijde. Na het uitharden van de lijm kun je hier aan weerskanten, met koploze spijkers op drie plekken per zijde, het voorste deel aan de handvatten verankeren.

Tussenschot
Zaag drie planken, twee van 31,4 x 15 cm (H) en één van 37,5 x 6,5 cm (I). Plaats planken (H) verticaal, uitelijnd met de voorzijde (G). Laat links een tussenruimte van 20 cm en rechts van 31,4 cm. Verlijm en schroef vast vanaf de onderkant, met vier lange schroeven per plank. Lijm plank (I) erbovenop, zorg dat hij aan de voorzijde mooi uitlijnt en aan de achterkant goed aansluit met de bovenste plank (A). Fixeer hem aan voor- en achterzijde met een koploze spijker aan planken (H). Zaag tot slot één plank (J) 53,6 x 7,5 cm en zaag hierin aan één langszijde een inham van 6,5 cm breed en 2,2 cm diep, zodat hij plank (I) fixeert wanneer je plank (J) tussen planken (C) plaatst. Verlijm plank (I) waar deze de andere planken raakt, en schroef hem van buitenaf vast, met aan elke zijde één korte schroef. 

Laarzenknecht
Zaag één plank (K) 20 x 15 centimeter. Zaag aan de lange zijde in het midden een ronde inham van 11,5 centimeter breed en 8,5 centimeter diep. Bevestig deze plank aan de linkerkant van het tussenschot, aan de voorzijde, met aan de onderkant 4 centimeter ruimte, onder een hoek van 23 graden. Verlijm en schroef hem vast, vanaf de buitenkant en vanaf de rechterzijde van het tussenschot, met twee korte schroeven aan elke zijde.

Bezems
Plaats twee bezems tegen elkaar, met de borstels omhoog, aan de rechterzijde van het tussenschot, op de bodem, uitgelijnd met de voorzijde en over de breedte gezien in het midden. Schroef ze vast met vier korte schroeven. Plaats de andere twee bezems tegen het zijschot en het tussenschot, op 11,5 centimeter vanaf de bovenkant van de bodem. Eventueel kun je een lijmklem gebruiken om ze in positie te houden. Gebruik ook hier weer vier korte schroeven per bezem.

Bodemlatten
Zaag tot slot twee latten van 45 x 4,5 centimeter. Plaats deze aan de onderzijde van de bodem aan weerskanten. Deze latten zorgen ervoor dat de laarzenknecht stabieler staat op een ruwe ondergrond. Verlijm en schroef elke lat met vier korte schroeven vast aan de bodem.

Afwerking
Voor dit ontwerp is gekozen voor grof vurenhout. Voor het schilderen schuur je alle uitstekende splinters weg, zodat de hoeken en randen veilig zijn. Voordat je de eerste laag lak aanbrengt zorg je ervoor dat het stof verwijderd en het hout eventueel ontvet is. Breng twee tot drie lagen aan van een transparante lak die geschikt is voor buiten.

Tips

 • Om de koploze spijkers er helemaal in te krijgen gebruik je een drevel, zo sla je geen deuken in het hout met de hamer.
 • Schuren wordt een stuk gemakkelijker als je tijdens het bouwen elke plank, voordat je hem monteert, alvast globaal schuurt.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.