smacht gemaakt van roggestro

Vlecht een smacht

Henny van de Brink uit Barneveld is nog maar een van de weinigen die het in de vingers heeft: het vlechten van een smacht. Deze mat van roggestro werd in vroeger dagen gemaakt als extra bescherming tegen inslag van regen bovenaan de hooiberg. Henny laat hier stap voor stap zien hoe ze te werk gaat.

De hele reportage met uitgebreide beschrijvingen staat in Landleven oktober 2015 (nummer 8).

Smacht vlechten. Maak een mooi bosje en zet dit ergens tegenaan. "Maak een mooi bosje en zet dit ergens tegenaan, bijvoorbeeld een hek of paal. Zet deze staander op twee punten vast."
Smacht vlechten. Maak een mooi bosje en zet dit ergens tegenaan. "Neem nu twee dunnere bosjes stro en houd ze kruislings in je handen. Schuif een beetje met de aren zodat je één lange sliert krijgt. Maak een draaiing in het midden en bind het vast met een touwtje"
Smacht vlechten. Maak een mooi bosje en zet dit ergens tegenaan. "Leg het midden van de sliert zo'n veertig centimeter onder de top van de staander en zet dit met het touwtje vast."
Smacht vlechten. Maak een mooi bosje en zet dit ergens tegenaan. "Kruis het stro, waarbij u links over rechts legt."
Smacht vlechten. Maak een mooi bosje en zet dit ergens tegenaan. "Maak nu de omslag: vouw de top met een lichte buiging tussen de twee stukken stro in je handen."
Smacht vlechten. Maak een mooi bosje en zet dit ergens tegenaan. "Haal een klein bosje stro uit de staander – dat is altijd even priegelwerk – en draai dit als een koordje. Breng het naar je linkerhand."
Smacht vlechten. Maak een mooi bosje en zet dit ergens tegenaan.
Smacht vlechten. Maak een mooi bosje en zet dit ergens tegenaan.
Smacht vlechten. Maak een mooi bosje en zet dit ergens tegenaan.
Smacht vlechten. Maak een mooi bosje en zet dit ergens tegenaan.

Hieronder gaan de stappen verder:

Smacht vlechten. Haal een klein bosje stro uit de staander en draai dit als een koordje.
Smacht vlechten. Haal een klein bosje stro uit de staander en draai dit als een koordje. Nu geeft de aangever een nieuwe bos. Dit is een dikkere bos. Zet de nieuwe bos strak tegen de rest aan en geef het bosje in je rechterhand een draai terwijl je vlecht. Werk zo verder."
Smacht vlechten. Haal een klein bosje stro uit de staander en draai dit als een koordje. "Zo ziet het werk eruit voordat er weer een nieuwe bos bijkomt."
Smacht vlechten. Haal een klein bosje stro uit de staander en draai dit als een koordje. Een detail van het kleine koordje dat je er steeds bij pakt. Je moet steeds één bosje overslaan (behalve bij de eerste staander). Draai het koordje rechtsom en druk de nieuwe staander goed strak.
Smacht vlechten. Haal een klein bosje stro uit de staander en draai dit als een koordje. Maak nu de tussenvlecht. Begin weer met een lange sliert stro van twee kruislings gelegde dunne bosjes, zoals bij stap 3. De tweede vlecht komt iets hoger dan de helft.
Smacht vlechten. Haal een klein bosje stro uit de staander en draai dit als een koordje. In plaats van telkens een nieuwe bos stro erbij te krijgen, pak je nu de bestaande staander op en vlecht deze mee.
Smacht vlechten. Haal een klein bosje stro uit de staander en draai dit als een koordje. Vlecht zo door tot je bij het einde bent.
Smacht vlechten. Haal een klein bosje stro uit de staander en draai dit als een koordje. Het eindstuk van de smacht. Bind de eindvlechten vast met een touwtje en knip losse sprieten uit de vlechten eventueel af met een schaar.
Smacht vlechten. Haal een klein bosje stro uit de staander en draai dit als een koordje. De smacht kan aan de berg bevestigd worden. "Een goede smacht kan jarenlang goed blijven."
Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.