vogelvoertaarten

Feestelijke vogelvoertaarten

Feest in de tuin voor de vogels. En voor jou... omdat deze taarten van vogelvoer een lust voor het oog zijn. Leuk om te maken, te houden of als cadeau weg te geven. Volg de aanwijzingen van Alie van Veldhuizen en ga aan de slag.

Dit heb je nodig:

  • gemengd vogelvoer
  • pinda's in de dop
  • (goedkoop) hard frituurvet
  • (eetbare) decoratie: mos, kleine rode appeltjes, bessen van struiken, cranberry's, rozenbottels, stukjes appel, maïskorrels enzovoorts.
  • oude pan
  • verschillende vormen zoals tulband, kleine en grote puddingbakjes, koffiebekers, muffinvormpjes

Zo ga je te werk:

Smelt het vet in de pan en laat afkoelen. Er zijn vervolgens twee manieren om de taart te maken.

Manier 1:
Roer het vogelzaad door het gesmolten vet en giet het mengsel in de vorm. Laat buiten in de kou afkoelen en stollen. Wel even afdekken om te voorkomen dat de vogels al aan de taart beginnen voor je hem hebt versierd.

Manier 2:
Bouw de taart op uit verschillende laagjes met of zonder zaad of vruchten. Strooi een laagje vogelvoer in de tulband en bedek dit met een laag (1 à 2 centimeter) vet. Laat stollen. Wil je het stollen versnellen, plaats de vorm dan in de diepvries. Na circa een half uur is het vet hard genoeg voor de volgende laag. Breng op dezelfde manier een laag vogelvoer met daarop vet aan, en laat weer stollen. Herhaal tot de hele tulband vol zit.

Plaats, zodra de gehele taart voldoende gestold is, de vorm dertig seconden in een bak met heet water. Zodra de zijkanten van de taart loslaten, kun je de vorm uitstorten op een bord of taartschaal.

Versier je taart vervolgens met toefjes mos en allerlei lekkernijen zoals cranberry's, rode appeltjes, rozenbottels, plakjes appel, pinda's, maïskorrels. Gebruik een likje frituurvet als lijm om de decoratie op de taartvorm te plakken.

Bouw de taart op uit vormen met verschillende groottes, van groot tot klein. Denk hierbij aan puddingverpakkingen, koekvormpjes, koffiebekertjes, kindertoetjes of bijvoorbeeld de binnenverpakking van een doos bonbons. Ook muffinvormen, al of niet voorzien van een kleurig cupcakepapiertje, zijn erg geschikt. Versier de muffins als kleine taartjes, bijvoorbeeld met een blaadje hedera, een cranberry en een pelpinda.

Let op!

Gebruik voor het maken van de taarten absoluut geen gebruikt frituurvet, dit is te zout.

Alies tips

Maak toefjes of rozetjes met een slagroomspuit waar je het vet al gestold in doet. Spuit de toefjes op bakpapier en laat ze goed hard worden. Leuk als taartdecoratie met op elk toefje een pinda of cranberry.

Voor een spectaculair effect kun je het vet een kleurtje geven door er een paar druppels eetbare kleurvloeistof aan toe te voegen. Vooral leuk als je de taart opbouwt uit meerdere lagen gekleurd en niet-gekleurd vet.
Doop in het overgebleven frituurvet enkele dennenappels en dip ze in een bak met vogelvoer. Leuk om op te hangen of op een schaal te leggen tussen de muffins en kleine taartjes.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.