De bok is door Jan zelf gemaakt. "Dat is vrij eenvoudig", vertelt hij bescheiden. "Je hebt er niet veel materiaal voor nodig. Je maakt hem van materiaal dat je opraapt, wat een ander misschien weg zou doen, maar wat je nog prima kunt gebruiken."
Het principe van de zaagbok is heel eenvoudig. Het te zagen hout wordt in de bok 'gehangen' en klemt zichzelf vast. "Het gewicht van het hout maakt hem steviger. Een stuk stam van twee tot tweeënhalve meter kan er zo in." Hier geldt echter wel: hoe langer, hoe minder dik hout. Anders wordt de bok topzwaar.
Het grote voordeel van het werken met deze zaagbok is volgens Jan, dat het hout in het luchtledige hangt. "Je komt met de kettingzaag niets tegen." Hierdoor kunt u efficiënt en snel werken. Tot op het laatste stuk hout blijft de stam hangen. En ook dit stuk heeft een prima maat om te kloven voor de kachel. Jan: "Als je echt op wilt schieten zou je twee zaagbokken moeten gebruiken en met twee man tegelijk werken. De ene laadt steeds hout en de zaag kan bij de ander in de hand blijven."
Hier vind je de werktekening van de Landleven zaagbok (illustratie Mady Nijenhuis)
Tips voor de zaagbok
- Gebruik voor het maken van de 'V' stevig betonijzer (bijvoorbeeld staal 80) zodat deze niet kan uitbuigen onder het gewicht van het hout.
- Vul de uiteinden van de buizen of staven op met houten klosjes, zodat de pijpen niet of in ieder geval minder snel roesten aan de binnenzijde.
- Ben je korter of langer dan gemiddeld? Pas de hoogte van de zaagbok hierop aan. Zorg dat je altijd op heuphoogte het hout kunt opladen.
- Maak aan het uiteinde van de ligger op de grond een klein dwarsstukje, zodat de punt niet in de aarde verdwijnt.
- Het maakt eigenlijk niet uit of je de zaagbok van rond, bijvoorbeeld steigerpijp, of vierkant materiaal maakt (let op: gebruik bij voorkeur geen gegalvaniseerd ijzer).
- De zaagbok is niet geschikt voor het werken met de handzaag. Dan wordt hij instabiel.