kinderkapstok in de vorm van een schaap

Kinderkapstok 'schaap' met elastiek

Met dit schaap aan de muur creëer je eenvoudig een eigen plek voor de buitenkleding van de jongsten in de familie. Bijzonder handig door het gebruik van elastiek, waar je met het grootste gemak losse sjaals, wanten en mutsen achter klemt. Leuk om zelf te maken, met hulp van je (klein)kind.

Dit heb je nodig:

 • meubelpaneel (of timmerplaat multiplex interieur) ca. 60 x 45 x 1,2 cm
 • decoupeerzaag
 • houtboor ø 8
 • houtboor ø 3
 • ca. 2 m elastiek ø 8 mm
 • 4 à 5 houten knoppen
 • schuurpapier
 • (grond) verf
 • kwast of roller

Zo ga je te werk:

 1. Teken het schaap op het meubelpaneel en zaag het uit. Boor onderin de buik van het schaap vijf gaatjes ø 3 millimeter voor, voor de knoppen. In de hals boor je vier gaten met een doorsnede van 8 millimeter. Hetzelfde doe je aan de achterzijde van het schaap; zorg dat deze gaten wat verder uit elkaar liggen dan de gaten in de hals.
 2. Schuur het hout indien nodig splintervrij. Maak het schaap en de knopjes stof- en vetvrij en zet ze in de grondverf. Zodra de verf droog is, schuur je alles licht op en lak je het af in een kleur naar keuze.
 3. Bevestig pas als alle verf goed droog is het elastiek. Maak hiervoor een knoopje in een van de uiteinden en steek het andere eind vanaf achter door het bovenste gat. Rijg nu het elastiek in horizontale banen door alle gaten. Trek het elastiek licht aan, zodat het een beetje onder spanning staat. Achter het laatste gat zet je het elastiek wederom vast met een platte knoop.
 4. Bevestig de kapstok aan de muur en hij is klaar voor gebruik!

Tip: Wij kozen voor een schaap, maar je maakt net zo gemakkelijk een kapstok in de vorm van een poes, hond, koe, varken, egel of welk erfdier je het meest aanspreekt. Op internet zijn talloze voorbeelden te vinden van silhouetten die je kunt uitvergroten en gebruiken ter inspiratie.

Tip: Elastiek per strekkende meter in diverse kleuren en doorsneden is onder meer te koop bij www.touwenwinkel.nl

Tip: Gebruik je elastiek met een kleinere of grotere diameter, pas dan de doorsnede van de boor hierop aan.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.