stempels voor op de jam

Vrolijke jamstempels

Gezellige labels aan je jampotten? Maak ze zelf: eerst snij je een stempel en daarna kun je onbeperkt labels maken. Anna Feer legt duidelijk uit hoe het moet!

Dit heb je nodig:

 • grote gum (bijvoorbeeld van de Hema)
 • potlood
 • wit papier
 • gutsen (verkrijgbaar bij hobby- of tekenwinkels)
 • hobbymes
 • stempelkussen
 • blanco labels om op te stempelen
 • eventueel snijmat als ondergrond 

Zo ga je te werk:

 1. Download een aantal afbeeldingen voor stempels van Landleven die je  zo kunt gebruiken. Zo krijgt het stempelmaken een vliegende start! Of schets met potlood op papier de afbeelding die je wilt maken. Teken met duidelijke lijnen, niet te ingewikkeld en te fijntjes.
 2. Leg het papier op de gum (met de tekening naar beneden) en wrijf stevig met het potlood over de achterkant van het papier. Zo maak je een afdruk van de tekening op de gum.
 3. Guts nu de tekening voorzichtig uit. Maak eerst een lijntje rond de tekening en werk daarna naar buiten toe. Let op: alles wat je wegsnijdt wordt straks wit bij het stempelen. Hier kun je ook mee spelen door een positief of juist een negatief beeld te maken. Snijd altijd van je af, want de gutsen zijn scherp!
 4. Maak tussentijds proefafdrukjes van de stempel; zo zie je of er nog wat meer gum weggehaald moet worden. Als de stempel klaar is kun je hem in vorm snijden met een hobbymes. Eventueel kun je hem ook nog op een stukje hout plakken, voor een steviger resultaat.
 5. Maak nu de afdrukken die je wilt op het gewenste materiaal, bijvoorbeeld leuke labels voor aan de jampotten of blanco stickers om op de potten te plakken. Maak de stempel na gebruik schoon met een druppel afwasmiddel en water, hierdoor kun je hem als hij droog is weer gebruiken voor andere kleuren.
 6. Nog meer ideeën voor stempels vind je op de Pinterest-pagina van Landleven.

Kijk voor informatie over Anna Feer op www.annafeer.nl

Jaminspiratie

Zelf jam maken

Zelf jam maken

Jam maken is niet moeilijk en kan het hele jaar door. Of je nu 's zomers vers fruit gebruikt, of je gebruikt ingevroren vruchten, de jam wordt even lekker. In dit filmpje laat Landlevens Klaske zien hoe je te werk gaat en ze deelt haar beste tips & tricks.

HOE MAAK JE ZELF JAM?
Jam zonder suiker maken

Jam zonder suiker

De Belgische Katrien Hoebers, alias Madam Confituur, is verzot op alles wat in potjes past. In haar vrije tijd doet ze niets liever dan jam, of op z’n Belgisch gezegd confituur, maken. Lees haar tips en trucs voor de lekkerste jam zonder suiker.

NAAR HET RECEPT