tuinbordjes uit resthout

Tuinbordjes uit resthout

Een stukje resthout tover je in een handomdraai om in een gezellig tuinbordje. Met deze zelfgemaakte tuinbordjes heet je bezoekers hartelijk welkom of maak je in één oogopslag duidelijk welke boom of plant waar staat. Alie van Veldhuizen is aan het werk in de boomgaard en legt uit.

Dit heb je nodig:

 • stuk(ken) resthout
 • grof schuurpapier
 • acrylverf
 • kwasten
 • carbonpapier en pen
 • sjablonen
 • blanke lak
 • 2 schroeven met oog

Zo ga je te werk:

 1. Schuur het stukje hout glad, schuur ook de hoeken stevig zodat ze een afgeronde vorm krijgen.
 2. Neem een grove kwast en breng een lichte kleur acrylverf aan in het midden van het plankje. De verf hoeft niet het hele oppervlak te bedekken. Laat drogen.
 3. Neem een leuke afbeelding; gebruik hiervoor een sjabloon of werk met carbonpapier. Zelf een sjabloon maken is heel eenvoudig. Print of kopieer de afbeelding die je wilt gebruiken. Neem een sheet en plak hier de afbeelding onder vast met een stukje tape of plakband. Snijd de afbeelding uit met een scherp hobbymesje.
 4. Begin, zodra de lijnen van de afbeelding op het hout staan, met het aanbrengen van de juiste kleuren verf. Acrylverf is sneldrogend, wat als voordeel heeft dat je vrijwel constant kunt blijven werken.
 5. Werk de afbeelding af door met een dun penseel en zwarte verf alle lijnen na te lopen en te benadrukken.
 6. Vul eventueel aan met tekst. Dit kun je uit de losse hand doen, of aan de hand van een voorbeeldlettertype uit een boek of vanaf de computer. Print de tekst hiervoor op de juiste grootte. Leg het papier met de tekst met daaronder een vel carbonpapier, met de inktkant naar beneden, op het bordje en trek de letters over. Vul de tekst op het hout in met verf.
 7. Werk het tuinbordje, als alle verf droog is, af met een laagje blanke lak, zodat het weerbestendig wordt.
 8. Bevestig tenslotte aan de bovenkant twee schroeven met een oogje, waaraan je een stukje touw of draad kunt bevestigen om het bordje op te hangen.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.