vrouwelijke vogelverschrikker

Vrouwelijke vogelverschrikker

Of ze daadwerkelijk vogels verjaagt valt nog te bezien, maar dat maakt deze sierlijke vogelverschrikster niet minder leuk. Volg het stappenplan van Alie van Veldhuizen en verfraai erf of moestuin met je eigen creatie, gemaakt van hout, bloempotten, stro, een oude aardappelzak en groen uit de tuin.

Dit heb je nodig:

 • Dit hebt u nodig:
 •  
 • 2 houten latten: 1,80 mtr en 0,50 mtr lang
 • 1,50 mtr betonijzer of draadstaal Ø 6 mm
 • 12 terracotta bloempoten: 2 x 9 cm/8 x 11 cm/1 x 13 cm/1 x 15 cm
 • Stro
 • Strengen hedera
 • Oude aardappelzak (of 0,60 mtr jute)
 • 0,50 mtr kippengaas
 • Binddraad en hobbytangetje
 • lijmpistool
 • tape

Zo ga je te werk:

 1. Bevestig de korte lat haaks op de lange lat, ca. 11 cm vanaf de bovenzijde, om de vogelverschrikster vorm te geven.
 2. Maak tot halverwege het ‘onderlijf’ met wissen stro een rok. Bekleed de strorok, zodra deze wijd genoeg is, met strengen hedera. Zet ze vast met binddraad. Laat het stro net iets onder de bovenrok uitsteken. Pak nog een wis stro en geef hiermee het bovenlijf wat meer volume. 
 3. Buig, met behulp van een bankschroef, het betonijzer of draadstaal in de vorm van twee schouders met armen. Zet vast op de houten ‘schouders’ met tape. 
 4. Rijg aan het ijzerdraad de bloempotten om de armen te maken. Neem vier bloempotten Ø 11 cm en rijg ze zo dat de twee paren elkaar met de opening raken. Neem een klein potje (Ø 9 cm) als laatste voor de pols en bevestig deze met de opening naar beneden. Maak met binddraad twee bosjes stro en zet deze in de polspotjes vast; dit zijn de handen. Bevestig ook nog een pluk stro op beide schouders.
 5. Neem de aardappelzak en knip deze los langs de zijnaden, zodat er een lange lap overblijft. Knip over de gehele lengte een strook van 15 cm af. Knip in de bodem, in het midden, een gat en drapeer de lap over het bovenlijf als een blouse. De nek steekt uit het gat. Neem tweederde van de zojuist geknipte strook en bind dit met een grote strik om de blouse. 
 6. Zet de bloempot Ø 13 cm met de opening naar onder, op schouders als nek en de grootste bloempot daar weer bovenop (met de opening naar boven) als hoofd. Bevestig eventueel met een flinke dot hete lijm voor extra stevigheid.
 7. Versier je nieuwe erfbewoonster met een zwierige hoed voor een extra vrouwelijk tintje. Gebruik een oude voetbal of een bloempot Ø 15 cm en vouw en duw er het gaas omheen zodat er een bolling ontstaat met een flinke rand. Bedek de gehele hoedvorm met klimopblaadjes (vouw een stukje binddraad dubbel, steek dit door het blad en het gaas en draai aan de binnenzijde van de hoed vast). Laat de blaadjes elkaar ruim overlappen, zodat er geen gaas meer te zien is. Maak van het laatste restje jute een strik en zet deze ook met binddraad vast op de hoed. Zet de hoed op het hoofd van de vogelverschrikster. Druk stevig aan en gebruik eventueel hete lijm om hem om zijn plek te houden.
 8. Kleed de vrouwelijke vogelverschrikster verder aan met een ketting van natuurlijke materialen zoals walnoten van de oogst van vorig jaar, eikels, kastanjes, gedroogde sinaasappelschijfjes, dennenappeltjes, groen (klimop)blad of wat je maar voor handen hebt. Rijg alles om en om aan een stuk binddraad. Gebruik een priem om een gaatje te boren in noten of andere harde materialen.