bank van bed hoofdbord

Bed wordt bank

Een oud bed kan nog jaren mee. Niet om in te slapen, maar als sfeervol brocante bankje in huis of tuin. Jan van Rens laat je zien hoe. Volg zijn stappenplan en laat je inspireren.

  1. Om te beginnen meet Jan de bank op en tekent hij de zijkanten van het bankje af op het achterschot van het bed. De breedte van de zijkant ligt idealiter tussen de 35 en 40 centimeter. De zithoogte tussen de 45 en 48 centimeter.
  2. Jan gaat verder met het verzagen van het achterschot. Hij zaagt het middenstuk uit het achterschot. Zo maakt hij twee zijkanten voor de bank; een poot plus een deel van het achterschot vormt een zijkant.
  3. In de beddenpoten zitten gaten waar ooit de bevestigingsschroeven zaten. Om deze uit het zicht te halen, worden de gezaagde zijkanten gewisseld. De rechterpoot wordt de linkerzijkant, de linkerpoot de rechterzijkant. Zo zitten de meeste gaten aan de binnenkant.
  4. Nu Jan de zijkanten van de bank heeft gezaagd, kan hij exact uitmeten waar hij de zijkanten gaat bevestigen. Dit is belangrijk om te weten, want de tussenlengte is de lengte van de zitting, die gevormd wordt uit de zijkanten van het oude bed. In dit geval is dat 133,1 centimeter, maar dat verschilt uiteraard per bed.
  5. Omdat de zijkanten van dit bed erg smal zijn, ongeveer 14,5 centimeter in plaats van de meer gangbare 20 centimeter, plaatst Jan de beide zijkanten iets uit elkaar, zodat het zitgedeelte tussen de 35 en 40 centimeter breed wordt. Jan: “Je kunt er ook voor kiezen om het gat tussen beide planken op te vullen met een extra plankje. Het mooiste is dan om de hele bank te schilderen, zodat er geen verschil zichtbaar is.
  6. Nu Jan alles op maat heeft gezaagd, kan hij beginnen met het in elkaar zetten van de bank. Voordat Jan de bank in elkaar kan schroeven, boort hij alle gaten voor met een houtboor, 
  7. Zodra Jan de zijkanten aan het achterschot bevestigt, ziet het bed er al meteen uit als een bankje.
  8. Om de zitting te bevestigen legt Jan het bankje op de werkbank. Met behulp van vier resthoutjes zorgt hij dat er aan beide zijden evenveel ruimte tussen de planken en de rugleuning komt te zitten.
  9. De oude verf vindt Jan in dit geval erg sfeervol, na het in elkaar zetten is het bankje af. “Het ligt er maar net aan wat voor een bed je voor handen hebt. Soms kan een lik verf wonderen doen. Maar dat is hier niet nodig.”

Maak een bank van een oud bed, zijkanten opmeten Zijkanten opmeten
Maak een bank van een oud bed, zijkanten opmeten Verzagen van het achterschot
Maak een bank van een oud bed, zijkanten opmeten Gezaagde kanten wisselen
Maak een bank van een oud bed, zijkanten opmeten Meten waar de zijkant bevestigd kan worden
Maak een bank van een oud bed, zijkanten opmeten Zijkanten uit elkaar plaatsen
Maak een bank van een oud bed, zijkanten opmeten In elkaar zetten
Maak een bank van een oud bed, zijkanten opmeten Zijkanten aan achterschot bevestigen
Maak een bank van een oud bed, zijkanten opmeten Zitting bevestigen
Maak een bank van een oud bed, zijkanten opmeten Oude of nieuwe verf?
Maak een bank van een oud bed, zijkanten opmeten Het resultaat
Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.