rek voor klompen

Klompenrek

Klompen die bij de achterdeur rondslingeren en na een regenbui vol water staan: het is verleden tijd met dit klompenrek.

Dit heb je nodig:

  • grondverf op kleur
  • 5 vuren of grenen kraaldelen van 100 cm lang, 12 cm breed en 1,8 cm dik (11,5 cm werkende breedte)
  • 4 vuren of grenen kraaldelen van 41,5 cm lang, 12 cm breed en 1,8 cm dik (11,5 cm werkende breedte)
  • houtlijm
  • zelfborende schroeven van 3,5 x 45 mm
  • twee lange, dunne spijkers
  • ronde stok van 100 cm lengte (doorsnede 2 cm)

Zo ga je te werk:

Zet alle kraaldelen goed in de grondverf. Verlijm de vijf kraaldelen van 100 cm lengte. Dit wordt het achterbord van het klompenrek. Zet de verlijmde delen met een lijmtang een dag onder spanning. Verlijm de vier kraaldelen van 41,5 cm lengte twee aan twee. Dit worden de twee zijpanelen van het klompenrek. Zet ook deze verbindingen een dag onder spanning.

Zaag met de cirkel- of de handzaag van beide zijpanelen één centimeter af van de kant zonder kraal. Leg de twee zijpanelen op elkaar, met de afgezaagde kanten aan dezelfde zijde en de kralen naar buiten gericht. Schroef ze aan elkaar of zet ze met de lijmtang vast. Teken de ronding zoals op de tekening. Zaag nu met de decoupeerzaag de getekende vorm uit en haal de zijpanelen weer van elkaar.

Zaag van de onderkant van het achterbord met de cirkel- of de handzaag zeven cm af. Teken de ronding aan de bovenzijde en zaag deze met de decoupeerzaag uit. Zet de zijpanelen vier cm uit de kant en schroef ze van achter uit vast op het achterbord. Let er wel op dat het achterbord anderhalve centimeter vrij komt van de grond. Gebruik per kraaldeel twee schroeven om kromtrekken te voorkomen.

Boor met de speedboor in de beide zijpanelen op zestien cm hoogte en negen cm van het achterbord een gat ter grootte van de stok. Steek de stok hier doorheen en zet deze vast met houtlijm en de lange dunne spijkertjes.

Teken met een passer of een mal een cirkel van acht centimeter doorsnede op het achterbord en zaag deze uit. Je kunt nu het klompenrek schilderen en voorzien van een leuke versiering. Je kunt het rek neerzetten, maar ook eenvoudig ophangen.

Werktekening van het Landleven-klompenrek.
Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.