Huis voor egels

Egelhuis

Egels slapen graag beschut in een bladerenhoop, composthoop of stapeltakken. Om egels de winter door te helpen, kun je ook een egelhuis voor ze bouwen.

Plaats dit huis op een beschut plekje, bijvoorbeeld onder een boom of in de struiken.

Dit heb je nodig:

  • vier stoeptegels
  • plaat betonplex (dikte 12 mm)
  • (roestvrijstalen) schroeven
  • doos die als slaapverblijf kan dienen
  • stuk piepschuim, ter grootte van de slaapdoos
  • droge bladeren en papiersnippers

Zo ga je te werk:

Download hier de werktekening »

Zaag de betonplex op maat. Maak een flinke uitsparing in de achterwand of boor er enkele grote gaten in. Dit moet om voldoende ventilatie in het huis te garanderen. Boor de schroefgaten voor en schroef het hok in elkaar. Schroef op de binnenkant van de dakplank enkele latten die precies in de kist vallen. Zo hoef je het dak niet vast te schroeven en kun je het huis in het voorjaar schoonmaken. Leg de stoeptegels als fundering op een beschut plekje, bijvoorbeeld onder een boom of onder struiken. Zet hier het huis op. Zorg er wel voor dat de opening niet naar het noorden of noordoosten wijst.

Maak een opening waar een egel doorheen kan in de zijkant van de kartonnen doos. Leg het piepschuim in het egelhuis. Zet de slaapdoos op het stuk piepschuim, met de opening naar de achterwand van het egelhuis. Zo blijft het slaapvertrek tochtvrij. Vul de doos met wat droog blad, zaagsel of papiersnippers. Gebruik geen hooi of stro, want dit kan tussen de stekels gaan zitten. Dek de slaapdoos af met een stuk karton. Strooi rond de doos wat zand en bladeren. Sluit het deksel van het egelhuis en bedek het huis met takken en bladeren. En dan maar hopen dat de egels je erf en het knusse egelhuis weten te vinden.

Special natuurlijk tuinieren

Natuurlijk tuinieren: niet tegen, maar met de natuur!
In deze Landleven special lees je hier alles over.
In deze special o.a.:
- Composteren kun je leren.
- Maak zelf een koude bak.
- Fraai onkruid.
- Geneeskrachtige planten.
Voor maar €7,95!