Truckjes om te weten wanneer je een vers eitje hebt

Wanneer heb je een vers eitje?

Weet je wanneer je een vers eitje hebt en wanneer niet? Weet je ook tot wanneer je eieren goed zijn? Op een doosje eieren staat een THT-datum, maar na deze datum zijn je eieren ook nog goed. Hoe controleer je dit, zonder het ei te breken? Stijn Peters is kippenboer en geeft je een paar trucjes.

Wanneer heb je een vers eitje?

  • Een ei is pas vers als de periode van het nest naar de verkoopruimte kort is.
  • Als je een ei kookt en je kunt dit moeilijk pellen dan heb je een kakelvers ei.
  • Als je een ei bakt dan geldt: hoe gevulder de pan hoe ouder het ei. Dus blijft het ei mooi in zijn vorm liggen is het vers, druipt het ei langzaam uit in de pan dan is het een ouder ei.

Ook is er een trucje om zonder te breken te zien of een ei nog goed is.
Leg een rauw ei voorzichtig in een glas met water. Blijft het ei op zijn kant op de bodem liggen, dan is het kakelvers. Blijft het op de bodem, maar staat het rechtop, dan is je ei wat ouder maar wel eetbaar. Gaat het ei drijven dan is het niet meer goed.
 

Ei-Lokaal verkoopruimte

“Zorg voor blije kippen, dan heb je ook een heerlijk eitje.” Verzorgtips van Stijn:

  • Zorg voor goede legmeel of legkorrel.
  • De kippen rantsoeneren zichzelf, dus zorg ervoor dat er onbeperkt water en eten is.
  • Restjes geven aan de kip is goed en kan. De kip eet bijna alles wel op.
  • Zorg dat de zitstok vrij hangt op een mooie hoogte en niet in de tocht. De kip is een groeps- en bosdier en wil zich weren tegen prooidieren.
  • Zorg ervoor dat de kippen kunnen genieten van daglicht. De kippen houden ervan om lekker naar buiten te kunnen en uit het hok te kunnen lopen.

Meer weten www.eilokaal.nl
 

Speciale editie fietsroutes 2024

In deze derde editie van Landleven Fietsroutes vind je weer tientallen nieuwe knooppuntenroutes in heel Nederland. Elke route is voorzien van een kaartje, een lijstje met knooppunten en de leukste weetjes en tips voor bezienswaardigheden onderweg. 

Prijs: € 8,95