De verbouwing van Wilbert en Femke Jansen in Herveld.

De verbouwing: kleurrijk en eigentijds, met landelijke charme

Stevige, gewaagde kleuren kenmerken de stijl van Wilbert en Femke Jansen in Herveld. Hun boerderij aan de rand van het dorp kreeg met een nieuwe vloer en een zorgvuldig gekozen kleurpalet een dankbare metamorfose. Moderne elementen en originele details vormen sinds hun verbouwing een eenheid in hun boerderij uit 1860.

Voor: de boerderij aan de rand van het dorp.

Dorp verderop

Eigenlijk woonden ze in hun vorige huis prima. Femke Jansen woonde al 38 jaar in dat huis, dat ze samen met haar man Wilbert kocht van haar ouders. Ze hadden nét verbouwd en het was helemaal naar hun eigen wensen ingericht. Buiten een licht verlangen om iets dichter bij zee en Schiphol te wonen voor het werk van Wilbert, hadden ze ook geen echte behoefte aan iets nieuws. Maar omdat de huizenmarkt heel gunstig was, werden ze nieuwsgierig wat hun huis op zou kunnen brengen. En toen het huis van een jeugdvriendin van Wilbert te koop kwam te staan, in een dorp verderop met meer voorzieningen, rolden ze eigenlijk bijna ongemerkt in hun verhuizing en daaropvolgende verbouwing. Nu wonen ze in een prachtige voormalige boerderij in het geboortedorp van Wilbert. “Een huis als dit staat vaak ver in het buitengebied”, stelt Femke. “Dit ligt net aan de rand van het dorp. Het voelt als buiten, maar met het gemak van het dorp. In het dorp waar we hiervoor woonden was er alleen een snackbar en een benzinestation, hier kan ik op de fiets pizza halen en boodschappen doen.”

Femke en Wilbert genieten met hun zoons Hugo en Stan volop van hun mooi gerenoveerde boerderij.

Upgrade

Buiten pizza op fietsafstand was de overstap niet direct een verbetering. “Dit was allang geen originele boerderij meer”, vertelt Wilbert. “Onze woonkamer was vroeger de deel en er hebben ooit koeien gestaan, maar dat was heel ver voor onze tijd. Onze voorgangers hadden het huis in de jaren zeventig al flink verbouwd. Maar het was wel tijd voor een upgrade. Het laatste enkelglas eruit, vloerverwarming erin en betere isolatie.” Het stel liet het huis flink strippen: de muren, een stuk van het plafond en de vloer gingen eruit, de vele op- en afstapjes werden gelijkgemaakt.

Constructief waren er geen enorme ingrepen nodig. Wel werd de vloer flink aangepakt en vervangen door een vloer van beton ciré.
Voor de verbouwing

Puttertje

Het werk was nog niet klaar; eenmaal verhuisd werd er nog twee maanden flink geïmproviseerd. “We zijn verhuisd op 24 december, maar een keuken hadden we nog niet. Met pizza en McDonalds zijn we de kerstdagen doorgekomen. Daarna hebben we nog twee maanden gekookt op het keukentje uit de vouwwagen. Na het eten ging ik met een teiltje en een afdruiprekje naar de piepkleine oude badkamer boven om af te wassen.” De nieuwe, strakke, matzwarte keuken deed het improviseren snel vergeten. Een behangpaneel met Het puttertje van Carel Fabritius past zo goed bij de kleur van de muur dat het ervoor gemaakt lijkt.

Een matzwart keukeneiland met als opvallende blikvanger aan de muur Het puttertje, op behang van Kek Amsterdam.
Een paardentrog is omgebouwd tot wastafel in de badkamer.

Modern comfort

De moderne en strakke afwerking van het huis en de oude elementen van de boerderij gaan in het interieurontwerp van Femke zelf prachtig samen. “We wilden een huis met modern comfort. Maar de charme van een huis als dit zit ook in de elementen als gebinten, balkenplafond en oude paneeldeuren. Hoewel het huis dus een eigentijdse make-over heeft gekregen, koesteren we ook de landelijke elementen. Je moet het niet plat slaan door alles modern te willen maken.”

De haard bleef bewaard maar heeft in de zwarte wand een veel modernere uitstraling.
Voor de verbouwing

Dak als laatst

Het stel verbouwde in fases. Na het interieur pakten ze afgelopen najaar het erf aan. In visgraatverband gelegde waaltjes zorgen ook buiten voor een spannende mix van eigentijds en klassiek. Als laatste staat nog een renovatie van het dak op de planning. Wilbert: “Het is bij zo’n verbouwing toch de kunst om je budget en je wensen met elkaar op één lijn te krijgen. We hebben flink wat internet- en echte winkels afgestruind voor we precies wisten te vinden wat we wilden, voor het geld dat we te besteden hadden. Nu moeten we nog even sparen voor we het dak aan kunnen pakken. De pannen zijn oud en broos en er blijkt asbest in het dak te zitten, dus we moeten ermee aan de slag. Het biedt meteen een kans om boven de keuken nog twee dakramen te plaatsen, dan hebben we er binnen ook nog extra plezier van.”

Fotografie: Otto Kalkhoven