Boerderij

Interieur Zuidlaren

Van art nouveau-schildering tot gecamoufleerde brandkast, het ene na het andere authentieke element is er te vinden. Elke kamer heeft zijn eigen verhaal, iedere kleur zijn eigen onderzoek en achter elke deur wacht een nieuwe verrassing. De grootste verrassing in de monumentale boerderij uit 1885 in Zuidlaren kwamen Richard Schmölzer en Gloria Vredeman bij toeval op het spoor, door een bezoekje van de zus van de vorige eigenaar.

Op het witte plafond pronkt een authentieke art nouveau-schildering. Sierlijke groene lijnen vormen plantenstelen waar zes roze bloemen uit voortvloeien. Drie aan beide zijden, vergezeld door meer sierlijk groen.

Door stalen kozijnen op dezelfde breedte als de halfronde stalraampjes te maken, wist Richard veel extra licht in huis te brengen, zoals hier op de slaapkamer van de oudste dochter Jade. 

In de keuken vormen 150 jaar oude stenen als het ware een pad richting de achterdeur. De stenen zijn over de lengte doormidden gezaagd, zodat de warmte van de vloerverwarming erdoorheen kan maar de authentieke uitstraling behouden blijft. “Kijk”, wijst Richard, “de keuken staat er deels overheen, zodat je het idee krijgt dat dit pad hier altijd al gelegen heeft. Net alsof de paarden er vroeger overheen hebben gelopen.”

De stalen brandkast op de linkerfoto is gecamoufleerd als houten kastje. Bij de serre op de rechter foto hoort nog een mooi verhaal vertelt Gloria enthousiast terwijl ze de serre laat zien. “Deze serre is door de voormalige eigenaar rond 1920 met paard en wagen opgehaald uit Haren. Hij heeft hem hierheen gebracht en hem zo in één stuk aan het huis vastgezet.”

"De zus van de vorige eigenaar kwam langs en ze vroeg aan mij of ze even binnen mocht kijken, ze wilde graag zien hoe het huis er nu van binnen uitzag. Toen we in de pompstraat stonden, een gedeelte dat we nog niet hadden verbouwd, was ze ervan overtuigd dat er vroeger nóg een deur in de muur had gezeten. De deur naar de kelder.” Na enig speurwerk blijkt deze er inderdaad nog te zijn. Gloria en Richard worden nieuwsgierig en besluiten de weg naar de kelder weer vrij te maken. De kelder is gevuld met zand. Richard zet zijn schouders eronder en haalt de kelder leeg, waarna de volgende ontdekking tevoorschijn komt: “Helemaal achterin de kelder zat een oude put. Die heb ik heel voorzichtig uitgegraven.

De put wordt gedateerd op 1848. Op plattegronden uit die tijd ontdekt het stel dat hier eerder een oude keuterboerderij heeft gestaan. Waarschijnlijk hoorde deze put daarbij.
Om de put een nieuwe ereplaats te geven, besluiten Gloria en Richard tot een gewaagd ontwerp: de badkamer van de B&B wordt recht boven de put gebouwd. Onder de douche komt een glazen plaat, waardoor gasten tijdens hun douchebeurt zo naar beneden de put inkijken.

Doorkijkje in het moderne trappenhuis. Beneden is de hal is nog de oude stalwand te zien.  

Fotograaf: Otto Kalkhoven, www.kalkhovenfotorafie.nl
 

Advertorial
Vrijblijvend advies?

Heeft u een vrijstaande woning in een landelijke omgeving? En overweegt u verkoop? De specialisten van het NVM samenwerkingsverband Buitenstate helpen u graag.

VRIJBLIJVENDE AFSPRAAK
Vrijblijvend advies?