De voorkant van Landgoed Twickel in Delden.

Fietsroute Landgoed Twickel

Vlakbij het Overijsselse Delden ligt een groot landgoed van 4.000 hectare. Het middelpunt van dit landgoed is het Kasteel Twickel. Op deze route ontdek je dit prachtige landgoed en de omgeving. Met de gratis routebeschrijving fietst u deze mooie knooppuntenroute.

Startadres: Langestraat 29, 7491 AA Delden, Nederland, de route is 58 kilometer.
* Let op: in onze Fietsroutegids staat per abuis een verkeerd startadres aangegeven, dit is het juiste startadres.

Knooppunten: 76 74 77 78 71 70 64 62 61 82 86 85 91 96 43 46 30 31 73 75 76

Bezienswaardigheden:

  • Tussen knooppunt 76 en 74: Twickel
  • Tussen knooppunt 74 en 77: Landgoed Twickel
  • Tussen knooppunt 85 en 91: Het Slot

Plaatsen: 
  • Knooppunt 76: Delden
  • Knooppunt 70: Azelo
  • Knooppunt 62: Tusveld
  • Tussen knooppunt 85 en 91: Het Slot
  • Knooppunt 73: Ambt Delden

Routekaart Landgoed Twickel

Bezienswaardigheden

Knooppunt 76: Delden
De smalle straatjes van Delden leiden terug naar het jaar 1333. De stad heeft middeleeuwse verdedigingswallen, stadspoorten en oude kerken die je allemaal van dichtbij kunt bewonderen. Een leuk detail: hier staat ook het Zoutmuseum, over de geschiedenis van zout en het zoutvaatje. In 1886 werd in Delden namelijk zout in de bodem gevonden. Jaren later, tijdens de Eerste Wereldoorlog, was er een schaarste aan zout in Nederland en kwam men in Twente zout halen. Rond 1930 verplaatste de zoutindustrie zich van Boekelo naar Hengelo. In dit museum vind je naast de lokale geschiedenis ook alles over de wereldgeschiedenis van zout.

Tussen knooppunt 76 en 74: Twickel
Bij het pittoreske stadje Delden ligt Kasteel Twickel, een bijzonder kasteel dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. De geschiedenis van Kasteel Twickel gaat terug naar het midden van de veertiende eeuw. In die periode werd Huis Eysinck door de familie Van Twickelo aangekocht. Op deze plaats is vanaf het midden van de vijftiende eeuw het latere Kasteel Twickel gebouwd. Het gebouw heeft zijn huidige vorm gekregen in de negentiende eeuw toen de noordertoren en de bijbehorende vleugel werd gebouwd.

Tussen knooppunt 74 en 77: Landgoed Twickel
Het landgoed Twickel is zeer uitgestrekt en wordt gevormd door weide, akkers, bossen, heidevelden en vennen, van elkaar gescheiden door beken en houtwallen. Op het landgoed bevinden zich ongeveer 150 boerderijen, die allemaal kenmerkende zwart-witte luiken hebben. Ook zijn er verschillende andere historische gebouwen te vinden, zoals watertorens, een watermolen en een houtzagerij. Stichting Twickel bezit naast Twickel nog meer landgoederen in de omgeving. Let op: het landgoed loopt niet precies van het ene knooppunt tot het andere knooppunt. Dit is meer inschatting van de ligging.

Tussen knooppunt 85 en 91: Het Slot
In de buurt van Rectum lag een waterburcht met de naam Het Slot. Dit was ooit een van de vier adellijke huizen in dit gebied. Bij Het Slot zijn archeologische vondsten gedaan die dateren uit de tiende eeuw en rondom de locatie van Het Slot zijn sporen van middeleeuwse ijzerproductie te vinden. Tot 1955 stond hier de slotgracht en was er een visserij, op oude kaarten is nog te zien hoe het slot met de Slotsdijk en het Slotsvoorde in het gebied lag. Inmiddels is het slechts een glooiend landschap met alleen nog een boerderij die de naam van het gebied draagt, maar het blijft een interessante plek van historische waarde.

Knooppunten Landgoed Twickel
Speciale editie fietsroutes 2024

In deze derde editie van Landleven Fietsroutes vind je weer tientallen nieuwe knooppuntenroutes in heel Nederland. Elke route is voorzien van een kaartje, een lijstje met knooppunten en de leukste weetjes en tips voor bezienswaardigheden onderweg. 

Prijs: € 8,95