Bos met bomen en zonlicht

Fietsroute De Witte Wieven

Fiets deze prachtige tocht door een bijzonder stukje Gelderland, de streek van de Witte Wieven. In dit artikel vind je de kaart, beschrijving en knooppunten.

Over de fietsroute

  • De route is 52 kilometer lang. 
  • De startlocatie van deze route is Stationsweg, 7241 CV Lochem, Nederland.
  • Dit is een knooppuntroute.

Fietsroute De Witte Wieven kaart

Witte Wieven

In de omgeving van de dorpen Lochem, Zwiep en Barchem doet het verhaal van de rijke boerendochter Johanna de ronde. Zij wordt verliefd op de arme boerenzoon Herbert, maar haar vader wil dat ze met de rijke Albert trouwt. Hij verzint een opdracht voor de beide heren: ze moeten de rust van de Witte Wieven verstoren. Degene die er levend vandaan komt, krijgt de hand van zijn dochter.

Sleutel uit Schokland

De heren gaan op pad: Albert op een duur paard en Herbert op een oude knol. De Witte Wieven houden zich overdag op in het zand van een kuil bij de Koerbelt, maar ’s nachts komen ze tevoorschijn. Het zijn geesten en heksen, beschermers van de natuur. Als Albert en Herbert bijna bij de kuil zijn, stopt Albert. Hij durft niet. Herbert gaat wel door. De oudste van de Witte Wieven laat hem de kuil verlaten. Hij krijgt de hand van zijn geliefde Johanna en vindt op de terugweg ook nog eens een gouden boord, dat hem een rijk man maakt.

Deze fietsroute is gemaakt door Fietsen123. Daar kun je ook een printversie van deze route vinden: 
https://www.fietsen123.nl/route/de-witte-wieven

Knooppunten fietsroute De Witte Wieven
Speciale editie fietsroutes 2024

In deze derde editie van Landleven Fietsroutes vind je weer tientallen nieuwe knooppuntenroutes in heel Nederland. Elke route is voorzien van een kaartje, een lijstje met knooppunten en de leukste weetjes en tips voor bezienswaardigheden onderweg. 

Prijs: € 8,95