Fietsroute Vinkeveense plassen

Fietsen langs de Vinkeveense plassen

Vinkeveen is een dorpje in de gemeente De Ronde Venen in de provincie Utrecht en ligt precies tussen Amsterdam en Utrecht in. Op deze gevarieerde route komen kastelen, molens en oorlogsmonumenten voorbij.

Over de fietsroute

  • De fietsroute is 56 kilometer lang.
  • De startlocatie van deze route is Herenweg 101, 3645 DG Vinkeveen.
  • Dit is een knooppuntenroute.

Knooppunten fietsroute Vinkeveense plassen

Kasteel Loenersloot

Na knooppunt 31 kom je aan bij Kasteel Loenersloot, een voormalige ridderhofstad in Loenersloot. Hij staat al sinds ongeveer 1250 in het dorp en bestond oorspronkelijke alleen uit een donjon (toren). In de loop der eeuwen is er veel aan- en bijgebouwd, maar ook veel afgebroken. In 2012 is het kasteel compleet gerestaureerd en sindsdien is het opengesteld voor publiek.

Molens

Tussen de knooppunten 47 tot 52 ligt een lange weg, vol met molens. De Garstenmolen en de Hoekermolen zijn een bezichtiging meer dan waard. De Garstenmolen in Nigtevecht is gebouwd in 1876 en op de plaats gekomen van een eerdere molen, die was afgebrand. Hij bemaalde tot 1960 de Garstenpolder, daarna werd hij verbouwd tot recreatiewoning en werd het aandrijfwerk verwijderd. Na de restauratie in 2006/2007 zijn er weer molenaars actief op de molen om water uit de Garstenpolder uit te malen.

Oorlogsmonument Vreeland

Na de molens is het tijd voor het oorlogsmonument Vreeland. Het herinnert aan een militair die in de meidagen van 1940 is gesneuveld en aan twee verzetsstrijders die op 23 april 1945 zijn doodgeschoten.

Kasteel Nederhorst

Kasteel Nederhorst kun je zien na knooppunt 1. In de 13e eeuw moet het een eenvoudige omgrachte toren (donjon) op een bult zand (een horst) in een moerassige omgeving zijn geweest. Vlakbij dit verdedigingswerk was al rond het jaar 800 een houten kapel gebouwd. In 1959 werd het gebouw in erg vervallen staat gekocht door de heer Jonker. Hij heeft het kasteel gerestaureerd en in oude luister hersteld. Toen de restauratie van het kasteel praktisch voltooid was, brak er op 10 januari 1971 een grote brand uit. Het complete dak, inclusief de torenspitsen, werd verwoest. Vanaf de eerste verdieping was er vrijwel niets meer van Nederhorst over.

De eigenaar liet zich niet kennen en herstelde aan de hand van de tekeningen en plannen van de eerste restauratie het kasteel opnieuw; anderhalf jaar later was het kasteel helemaal hersteld. Momenteel verkeert kasteel Nederhorst in een uitstekende staat van onderhoud.

Deze fietsroute is gemaakt door Fietsen123. Daar kun je ook een printversie van deze route vinden.

Knooppunten fietsroute Vinkeveense plassen
Speciale editie fietsroutes 2024

In deze derde editie van Landleven Fietsroutes vind je weer tientallen nieuwe knooppuntenroutes in heel Nederland. Elke route is voorzien van een kaartje, een lijstje met knooppunten en de leukste weetjes en tips voor bezienswaardigheden onderweg. 

Prijs: € 8,95