Twee molens aan het water

Fietsroute Molens in het Land van Leeghwater

Fiets door het Land van Leeghwater, een gebied aan de oostzijde van Alkmaar. Onderweg fiets je langs veertien molens en kom je beroemde droogmakerijen tegen. Lees verder voor het kaartje, de beschrijving en de knooppunten van deze route.

Over de fietsroute

  • De route is 34 kilometer lang. 
  • De startlocatie van deze route is Waagplein 2, 1811 JP Alkmaar, Nederland
  • Dit is een knooppuntroute.

Fietsroute Molens in het Land van Leeghwater kaart.

Route door het Land van Leeghwater langs droogmakerijen

Het Land van Leeghwater is een gebied aan de oostzijde van Alkmaar. In dit landschap vind je beroemde droogmakerijen uit de Gouden Eeuw: de Beemster en de Schermer. Een droogmakerij is een polderlandschap dat van oorsprong een meer, een stuk open water of een drasland was. Door middel van bemaling met poldermolens konden deze gebieden drooggelegd worden. De naam van dit gebied komt van molenbouwer en ingenieur Jan Adriaanszoon Leeghwater (1575-1650).

Veertien molen van de Schermer

Op deze route kom je langs veertien molens, waarvan de eerste vier bij elkaar staan: Strijkmolen B, Strijkmolen C, Strijkmolen D en Strijkmolen E. De eerste drie zijn in 1630 gebouwd. Strijkmolen E is twee jaar eerder geplaatst. Alle molens bemaalden het water uit de polders richting de Schermerboezem. Verderop kom je langs de molen De Otter, die als enige molen in dit landschap koren maalt en werk biedt aan mensen met een beperking. Deze molen is te bezoeken. Andere molens op de route zijn: Strijkmolens L, K en I, Ondermolens O, K, D en C, en Bovenmolens G en E.

Deze fietsroute is gemaakt door Fietsen123. Daar kun je ook een printversie van deze route vinden: https://www.fietsen123.nl/fietsroutes/nederland/noord-holland/alkmaar/molens-in-het-land-van-leeghwater

Knooppunten fietsroute Molens in het Land van Leeghwater
Speciale editie fietsroutes 2023

In onze nieuwe fietsroutegids staan de mooiste fietsroutes van Nederland, overzichtelijk ingedeeld per provincie. Bij alle routes vind je een omschrijving van bezienswaardigheden, een knooppuntenoverzicht en een uitneembaar knooppuntenroutekaartje. Per route is er een QR-code waarmee je de meest actuele informatie over de route kunt opzoeken. 

Prijs: € 8,95