Meer met houten palen, en huisjes en bomen op de actergrond

Fietsroute langs het Blauwe Meer en De IJzeren Man

Fiets langs het Blauwe Meer en De IJzeren Man. Je fietst een echte bos-, heide- en waterroute langs een Brabants meer met een opmerkelijke naam en geschiedenis. De kaart, beschrijving en knooppunten vind je in dit artikel.

Over de fietsroute

  • De route is 54 kilometer lang. 
  • De startlocatie van deze route is Oude Bossche Baan 5B, 5071 RP Udenhout, Nederland.
  • Dit is een knooppuntroute.

Fietsroute langs het Blauwe Meer en De IJzeren Man kaart.

Het Blauwe Meer

Deze fietsroute start in Udenhout. Vanuit daar fiets je langs de Loonse en Drunense Duinen richting het Blauwe Meer, een recreatieplas tussen Loon op Zand en Tilburg. Op een mooie dag kun je hier heerlijk wandelen, fietsen en zwemmen. De route gaat verder door het bos, richting een bijzonder meer: De IJzeren Man.

De IJzeren Man

De IJzeren Man dankt zijn naam aan de stoombaggermolen waarmee het meer is uitgegraven. De ijzeren graafmachine groef tussen 1890 en 1894 delen van de Vughtse heide af en in de volksmond werd de machine ‘De IJzeren Man’ genoemd. Dit werd later een scheldnaam, omdat de arbeiders die daar werkten bang waren hun baan te verliezen door deze machine.

Deze fietsroute is gemaakt door Fietsen123. Daar kun je ook een printversie van deze route vinden: 
https://www.fietsen123.nl/route/langs-het-blauwe-meer-en-de-ijzeren-man

Knooppunten fietsroute het Blauwe Meer en De IJzeren Man
Speciale editie fietsroutes 2023

In onze nieuwe fietsroutegids staan de mooiste fietsroutes van Nederland, overzichtelijk ingedeeld per provincie. Bij alle routes vind je een omschrijving van bezienswaardigheden, een knooppuntenoverzicht en een uitneembaar knooppuntenroutekaartje. Per route is er een QR-code waarmee je de meest actuele informatie over de route kunt opzoeken. 

Prijs: € 8,95