Groot meer met een boot in het water

Fietsroute De Fluezen en Sleattemer Mar

In Friesland vind je veel meren, van kleine plassen tot groot, open water. Tijdens deze fietsroute fiets je langs twee meren, namelijk langs De Fluezen en Sleattemer Mar. De kaart, beschrijving en knooppunten vind je in dit artikel.

Over de fietsroute

  • De route is 52 kilometer lang. 
  • De startlocatie van deze route is Erasmusstraat, 8561 BR Balk, Nederland.
  • Dit is een knooppuntroute.

Fietsroute De Fluezen en Sleattemer Mar kaart.

De Fluezen

Je fietst op deze route langs twee meren. Het eerste meer dat je tegenkomt is de Fluezen (de Fleussen). Dit meer is een rustplaats voor watervolgels en staat op de Natura 2000-lijst. Het natuurgebied bestaat uit verschillende delen en allerlei verschillende soorten natuur rond het water. Er is een wilgenbos, er zijn rietzomen langs de kant van het meer en op het open water liggen kleine eilandjes.

De Westeinderplassen

Het volgende meer op de route is het Sleattemer Mar (het Slotermeer). Meerdere keren per jaar vindt hier het skûtsjesilen plaats. Voor Elfstedentocht-liefhebbers is dit een belangrijk meer, want de tocht gaat hier twee keer overheen (van IJlst naar Sloten en van Sloten naar Stavoren).

Deze fietsroute is gemaakt door Fietsen123. Daar kun je ook een printversie van deze route vinden: 
https://www.fietsen123.nl/route/de-fluezen-en-sleattemer-mar

Knooppunten fietsroute De Fluezen en Sleattemer Mar
Landleven speciale editie fietsroutes 2021

De 53 mooiste fietsroutes van Nederland ingedeeld per provincie. Met daarnaast beschrijvingen van bezienswaardigheden, handige knooproutekaartjes, fietstips én heerlijke picknickrecepten.

Bestel hier