Zonsondergang langs de Friese kust

Fiets langs de Friese kust en uitgestrekte weilanden

Friesland is een veelzijdige provincie: zoet en zout water, weilanden, grote steden en kleine dorpjes. Deze route gaat van Sexbierum naar Harlingen en Franeker. Zo fiets je door en langs de mooiste plaatsen van Friesland in een ronde. 
 

DE FIETSROUTE IN HET KORT

  • Fietsroute langs de Friese kust: 61 km. 
  • Provincie: Friesland
  • Startpunt: Liauckamalaan 2, 8855 XJ Sexbierum
     

DE GROOTSE STEDEN

De route start in Sexbierum, bij de poort van de vroegere Liauckamastate. Dit was een van de grootste staten van Friesland. Op de plek waar vroeger de state stond, is nu een monumentale boerderij gebouwd. Vanaf het startpunt fiets je naar de Friese Waddenkust. Hier kun je genieten van het prachtige uitzicht over deze unieke zee. Fietsend langs de kust kom je onder andere door Harlingen, het vertrekpunt van de veerboten naar Terschelling en Vlieland. In het centrum is nog goed te zien dat Harlingen vroeger een belangrijke stad was: er zijn nog veel restanten van verdedigingswerken en veel pakhuizen zijn bewaard gebleven.

Het oude Franeker

Ook kom je op deze route door Franeker. Ook dit was vroeger een belangrijke stad die van de 16de tot halverwege de 19de eeuw een eigen universiteit had. Het centrum – dat voor een deel beschermd stadsgezicht is – bevat vele rijksmonumenten die nog aan de bloeitijd van Franeker herinneren.

De route is samengesteld door Fietsen123 met behulp van de knooppuntenkaart van de Fietsersbond. Op www.fietsen123.nl vind je meer dan 750 fietsroutes door heel Nederland.

Klik op de kaart om te vergroten