Fietsen door Noord-Holland: piramides in de polder

Fietsen door Noord-Holland: piramides in de polder

Deze fietsroute neemt je mee langs de iconische Noord-Hollandse stolpboerderijen. De stolpboerderij wordt ook wel ‘de piramide van de polder’ genoemd.

Fietsen door Noord-Holland: piramides in de polder

De fietsroute in het kort:

  • Piramides in de polder – 50 km
  • Provincie: Noord-Holland
  • Startpunt: Hoefje 29, 1733 AB Nieuwe Niedorp​

Knooppuntenroute fietsen door Noord-Holland piramides in de polder

De piramide van de polder

Rond 1550 hadden de boeren meer ruimte nodig om hun graan en hooi op te slaan en zo ontstond de stolpboerderij. De hoge schuur kwam in de plaats van de traditionele hooiberg. De stolpboerderij komt vooral in Noord-Holland voor en wordt ook wel ‘de piramide van de polder’ genoemd. In de stolpboerderij delen de boerenfamilie, het vee, het hooi en de werktuigen één dak.

Twee soorten stolpboerderijen

Er zijn twee soorten stolpboerderijen te onderscheiden: het Hollandse type en het West-Friese type. Het kenmerkende verschil tussen deze twee boerderijen is dat de dwarsdeuren anders zijn geplaatst.
Leuk weetje: in 1905 heeft Pablo Picasso een stolpboerderij op een van zijn schilderijen afgebeeld.
 

De route is samengesteld door Fietsen123 met behulp van de knooppuntenkaart van de Fietsersbond. Op www.fietsen123.nlvind je meer dan 750 fietsroutes door heel Nederland.


Fietsen 123

Alex Wit maakt de fietsroutes voor Fietsen123, de fietsroutewebsite van Roularta Media Nederland, waar Landleven ook onderdeel van is. Hij is ook de routemaker voor de Landleven fietsroutegids.