Opruimen met tips

Negen onmisbare opruimtips

Iedereen kent het probleem: een plek in huis of in de schuur die steeds verder dichtgroeit met troep. Het voorjaar is hét moment om dat aan te pakken. Professioneel opruimexpert Esther van Dijk geeft je negen onmisbare tips.

Weg met de rommelmagneet

“Een rommelmagneet.” Opruimcoach Esther van Dijk van Organized by me heeft een treffende naam rommel die rommel aantrekt. Een plek die je gebruikt om spullen die je even niet nodig hebt heel even neer te zetten, is dus gedoemd om steeds verder dicht te groeien. Er zijn meer van die magneetplekken in huis. De fruitschaal, het hoekje van het dressoir… en je gooit er steeds meer neer, want als het eenmaal niet netjes is, maakt één ding meer of minder niets uit.” Esther vertelt je hoe je jouw opruimklus het beste aan kunt pakken.

Handige tips om op te ruimen van opruimcoach Esther van Dijk

Opruimen in negen stappen

  • Houd het klein. Per opruimsessie is 2 vierkante meter of 1 kubieke meter opruimen genoeg. Dan kun je het echt afmaken: alles ordenen, schoonmaken en alle spullen die je niet wilt houden afvoeren.
  • Breng structuur aan: wat doe je weg, wat wil je op dezelfde plek bewaren en wat moet een ander plekje krijgen? Doe dat op de plek waar je aan het opruimen bent, zodat je niet steeds wordt afgeleid.
  • Stel beslissingen niet uit. Bedenk direct wat er met de spullen moet gebeuren, anders loop je het risico keer op keer dezelfde spullen op te ruimen.
  • Een notitieblok kan helpen. Als er nog dozen doorgezocht, spullen gerepareerd of foto’s gesorteerd moeten worden, schrijf het dan op en doe het later. Zo houd je de focus op je echte taak: je huis of de schuur opruimen.

  • Huisgenoten? Spreek dan vooraf af of je een vrijbrief hebt om te beslissen. Zo niet, maak dan een aparte krat voor de huisgenoot. Na afloop van het opruimen beslis je samen met hem of haar wat er met deze spullen moet gebeuren.
  • Koop pas opbergmaterialen na het opruimen. Dan weet je precies wat je nodig hebt en voorkom je dat spullen niet in het bedachte krat passen en je uiteindelijk nog meer spullen hebt.
  • Stel jezelf kritische vragen. Pennen bewaren mensen bijvoorbeeld vaak uit gewoonte. Je hebt immers altijd pennen nodig. Maar doet de pen het nog wel? En is dit de juiste plek voor je pen?
  • Als je niet weet of je iets moet bewaren of wegdoen, stel je jezelf de vraag: word ik er blij van? Bewaren kost tijd en energie, heb ik dat ervoor over?
  • Goedkope spullen die je in de toekomst misschien nog eens nodig hebt? Wegdoen. De kans dat het echt is wat je nodig hebt is klein.

Handige tips om op te ruimen van opruimcoach Esther van Dijk
Landleven special Jong Leven

De Landleven special Jong Leven staat bol van tips en weetjes, ideeën voor handige hulpmiddelen en informatie over broeden, opfokken, en de zorg rondom jonge dieren. Afkomstig van experts in de praktijk: fokkers, dierenartsen en zeer toegewijde eigenaren. 
Prijs: € 8,95

Bestel hier