Gedekte tafel met ontbijt in een keuken

Laat een uniek gevoel achter bij de gasten van je B&B

Als je hebt besloten om een bed & breakfast te starten is het erg belangrijk dat je opvalt tussen de vele andere bed & breakfasts. Een sfeervol en uniek ingerichte slaapkamer, dat zien bed & breakfast-bezoekers namelijk veel liever dan een neutrale aankleding. Want als ze een doorsnee overnachting willen, boeken ze wel een hotel. 

Laat je eigen smaak en stijl doorlopen
in de bed & breakfast.

Gezelligheid is typerend voor een bed & breakfast, dit kun je doen:

  • Maak je bed & breakfast persoonlijk. Zorg dat mensen het leuk vinden om juist bij jou te logeren. Breng je persoonlijkheid tot uitdrukking in het interieur, een hartelijke ontvangst of net die extra stap die je zet. 
 
  • Een gezellig gedekte ontbijtafel in een prachtige keuken. Veel gasten zullen dit erg waarderen maar het is wel een inbreuk op je privacy. 
 
  • Leg op de kamer of in een algemene ruimte een gastenboek neer. Gasten vinden het vaak leuk om hun waardering uit te spreken als ze een goede tijd hebben gehad. Daarnaast: het is leuk om het zelf eens door te lezen of je kunt hierdoor dingen aanpassen.

Het ontbijt

Bijna alle bed & breakfasts bieden hun gasten een ontbijt aan. Hoe uitgebreid of sober je dit ontbijt maakt, is natuurlijk aan jou. Keukenprinsen en -prinsessen pakken misschien royaal uit met versgebakken brood, eitjes van eigen kippen en zelfgemaakte jam. Anderen pakken het liever simpeler aan, soms ook omdat ze zelf niet zo graag in de keuken staan. Enkele punten om aan te denken:

  • Presentatie: Dek je de tafel(s)? Maak je een buffet waarbij de gasten zelf mogen pakken? Of serveer je het ontbijt op de kamer?
  • Assortiment: Bied 'van alles wat' aan. Denk daarbij ook aan vegetariërs en mensen die graag yoghurt met ontbijtgranen als ontbijt eten. Vraag eventueel van tevoren of je gasten een voedselallergie of speciale wensen hebben.
  • Portiegrootte: Het is niet nodig té grote porties aan te bieden, dat blijft liggen en verdwijnt daarna in de vuilnisbak. Maar wees ook niet te zuinig. 
  • Kosten: Maak een berekeningt wat je wilt of kunt besteden aan het ontbijt. Het moet niet ten koste gaan van je eventuele winst.
  • Maak het uniek: Zijn er bijzondere streekproducten bij je in de buurt? Maakt je buurman heerlijke boerenkaas? Kun je iets aanbieden uit eigen tuin? Doen! 

Rustieke slaapkamer bij B&B.

Lees ook: Waarom begin je een bed & breakfast

Als je een bed & breakfast wilt beginnen is het erg belangrijk om eerst deze – ogenschijnlijk simpele – vraag te beantwoorden. Het antwoord is namelijk bepalend voor de manier waarop je het verder aanpakt. Stop je er bijvoorbeeld veel tijd in of probeer je het ‘ernaast’ te doen?

Lees het artikel

Lees ook: Start je eigen bed & breakfast

Veel mensen op het platteland dromen ervan, anderen doen het al: een bed & breakfast runnen op eigen erf. Ben je nog een dromer? Lees dan dit artikel voor tips, ideeën en adviezen om van je droom misschien werkelijkheid te maken.

Lees het artikel
Gaste van B&B krijgt ontbijt op bed van de gastvrouw.
Landleven special Brood

In deze Landleven special vind je onze lekkerste recepten voor broodjes, zachte bolletjes, gevulde kerststollen en zoete kaneelbroodjes. € 7,95