Bramen aan de struik

Op bramenexcursie

De bramen rijpen dit jaar al vroeg! Maar in de Noordelijke Friese Wouden, of Noardlike Fryske Wâlden zoals de Friezen zeggen, wordt er elke zomer al volop van genoten. Elke soort bloeit op zijn eigen wijze. Met een eigen geur, kleur en vorm. Een bramenexcursie is één grote ontdekkingstocht.

Eten uit de natuur is erg in opkomst. Maar voor de braam is het geen trend: die vrucht is altijd al veel geplukt. Des te verrassender vindt bramenexpert Karst Meijer het dat de meeste mensen eigenlijk niets weten over de enorme variatie die er is in soorten en smaken. "Mensen hebben vaak vaste plekjes waar ze plukken, ze weten waar de lekkerste bramen staan. Maar waarom juist die zo lekker zijn en waarom ze op dat plekje staan, daar staan mensen vaak niet bij stil. Als je dat wel doet, gaat er een wereld voor je open."

Foodwalks

Bramen zijn ideale vruchten voor beginnende wildplukkers. Ze zijn eenvoudig te vinden en allemaal eetbaar. Voor wie wil weten wat je met die bramen vervolgens allemaal kunt doen, of voor wie meer in het wild wil plukken, is Landschapsbeheer Nederland het project Lekker Landschap begonnen. De organisatie legt in alle provincies fiets- en wandelroutes aan langs bijzondere ingrediënten. Op www.foodwalks.nl vind je routes, tips én recepten, voor bramen bijvoorbeeld.

Bramenexpert Karst Meijer (r) vertelt tijdens foodwalks over de enorme variatie die er is in soorten en smaken bramen. Bramenexpert Karst Meijer (r) vertelt tijdens foodwalks over de enorme variatie die er is in soorten en smaken bramen. - Foto: Otto Kalkhoven