Hond met een teek

Handig: tekenbeten-app voor op je mobiel

Bij een wandeling in de natuur kun je naderhand voor een nare verrassing komen te staan. Een teek heeft zich vastgezogen aan je lichaam of dat van je hond. Maar wat moet je ook alweer doen als je een teek hebt? En wanneer moet je naar de dokter? De app Teek Away kan je daarbij helpen.

In Nederland worden ongeveer 1 miljoen mensen per jaar door een teek gebeten. Alhoewel tekenbeten meestal vrij onschuldig zijn, kun je wel erg ziek worden van besmette teken. Teken kunnen namelijk de ziekte van Lyme overdragen. Gemiddeld draagt een op de vijf teken de ziekte bij zich.

Natuur en Milieu Overijssel heeft een handige app ontwikkeld die op eenvoudige wijze helpt wanneer je in een tekengebied bent geweest of een tekenbeet hebt opgelopen. Met de Teek Away op je mobiel, kun je onbezorgd genieten in de buitenlucht.

De Teek Away-app bevat een concreet stappenplan wat je moet doen als je een beet hebt opgelopen. Ook heeft de app een handige tool, die je aan het eind van de dag helpt te herinneren jezelf te controleren op tekenbeten. Daarnaast kun je de datum en de locatie noteren en een foto opslaan van de beet. Vervolgens helpt de app je middels herinneringen de ontwikkeling van de beet en de eventuele symptomen van de ziekte van Lyme in de gaten te houden. Eventueel zijn alle gegevens gemakkelijk naar je huisarts te sturen.

Omdat er veel misverstanden over teken bestaan, bevat de Teek Away-app ook achtergrondinformatie. Zo vallen teken bijvoorbeeld niet uit bomen, maar stappen vanuit gras of dode bladeren over op passerende mensen. Ze blijven altijd laag bij de grond. En het is absoluut niet slim om voor het verwijderen de teek met zeep of alcohol te verdoven, zoals wel eens wordt geadviseerd.

De App is vanaf 1 augustus te downloaden voor iOS (Apple) in de App Store en voor Android in de Play Store.

Lees ook de column Ongenode Gast van onze natuurredacteur Esther van Middendorp over dit onderwerp.

Kijk op de website van het RIVM voor betrouwbare informatie over teken en de ziekte van Lyme.

Ook huisdieren kunnen de ziekte van Lyme krijgen. Controleer uzelf en uw dier daarom regelmatig. - Foto: ANP

Landleven fietsroutes

In onze nieuwe fietsroutegids staan de mooiste fietsroutes van Nederland, overzichtelijk ingedeeld per provincie. Bij alle routes vind je een omschrijving van bezienswaardigheden, een knooppuntenoverzicht en een uitneembaar knooppuntenroutekaartje. Per route is er een QR-code waarmee je de meest actuele informatie over de route kunt opzoeken.
Prijs: € 8,95