Snijd zelf een speculaasplank
Snijd zelf een speculaasplank. Het is een prachtig cadeau om te geven aan de kookfanaat in de familie. Houtsnijder en restaurator Tico Top uit het Groningse Kruisweg maakte een uniek ontwerp voor Landleven en laat je stap voor stap zien hoe je deze plank maakt in het novembernummer van Landleven. Hier kun je de werktekening downloaden.
“Toen ik door Landleven werd gevraagd om een ontwerp te maken voor een speculaasplank moest ik even goed nadenken”, vertelt Tico Top. “Normaal zie je op een koekplank een mannetje of een vrouwtje, echt een speculaaspop. Maar ik wilde iets maken dat met het landelijk leven te maken heeft; een koe, schaap of haan. Nadat ik een paar schetsen heb gemaakt, is het een haan geworden. Je kunt hem prachtige veren geven en zo op een relatief simpele manier een mooie koek maken.”
Snijd je eigen speculaasplank
Wie voor het eerst een koekplank gaat maken, komt erachter dat het veel moeilijker is dan je denkt. “Houtsnijden is een moeilijk vak, je leert het in de loop van jaren. Maar laat je zeker niet uit het veld slaan! Deze plank is zeker goed te maken, ook door een beginner. Mijn belangrijkste tip: denk negatief. De koek wordt positief, dus je moet de plank negatief snijden. Datgene wat het hoogste moet worden, moet je het diepst snijden.”
Benodigdheden
- plank van beukenhout
- carbonpapier
- basisset houtsnijgereedschap (gutsen)
- werktekening: klik op de afbeelding hieronder om hem te downloaden
Werkbeschrijving
Maak een tekening op papier of gebruik de bovenstaande werktekening van Tico. Maak een afdruk van de tekening op het houten plankje met behulp van carbonpapier. Snijd eerst de contouren van de vorm uit met een guts. Diep daarna de vorm stukje bij beetje uit. Zorg dat de koek over het algemeen niet té dik en ook niet té dun wordt. De koek mag op sommige stukjes natuurlijk hoger worden dan op andere, maar zorg dat het verschil niet te groot wordt. Dan krijgt u problemen om de koek mooi gaar te bakken. Zet af en toe een liniaal recht op het snijwerk om de diepte te controleren. Ga door met de poten. Die moeten minder diep gesneden worden dan het lichaam. Maak de poten niet te dun, anders breekt de koek op dat stuk af na het bakken. Snijd de poten niet los van elkaar, maar houd het één geheel. Snijd daarna de veren uit, deze mogen het diepst. Werk zo dat de veren mooi in elkaar overlopen.
Tips van Tico
- Een goed basissetje gereedschap kun je kopen bij de firma Baptist (www.baptist.nl).
- Gaat het snijden verkeerd? Ga dan niet doorprutsen, maar begin opnieuw met een nieuw stukje hout. Als u blijft prutsen bederft u alleen maar uw werklust. Van uw fouten leert u alleen maar, en op een gegeven moment komt er echt wel wat leuks uit.
- Het hout moet goed verzadigd zijn met olie voordat u er een koek mee gaat vormen. Smeer de plank voor het eerste gebruik meerdere malen in met een dun laagje olie en wrijf de olie goed uit. Neutrale olie, zoals zonnebloemolie, is daar prima voor.
- Blijkt na het vormen van de koek dat de vorm nog niet helemaal goed is? U kunt er altijd nog wat meer uit halen.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.